Hlavní obsah

Chtěl se ke mně dostat další muž se zbraní, tvrdí Fico. Útočníka prý zadrželi

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) tvrdí, že na nedávné slavnosti u příležitosti 80. výročí karpatsko-dukelské operace byl odhalen ozbrojený muž, který se však nedostal do zóny, kde byli politici. Letos 15. května Fico přežil atentát ve městě Handlová.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Ochranka odvádí premiéra Roberta Fica do auta poté, co jej postřelil muž. Handlová, 15. května 2024

Článek

Předseda slovenské vlády nyní tvrdí, že pokusy o jeho likvidaci se objevují i nadále. „Měli jsme incident na Dukle, o kterém veřejnost zatím nebyla informována. Zachytili jsme velmi militantního člověka, který mě nenávidí kvůli mému postoji k Ukrajině,“ řekl Fico deníku Štandard.

Muž měl mít u sebe zbraň, ale nedostal se do zóny, kde byli politici, tak šel do zóny určené pro veřejnost. „Procházel přes rám na detektor kovů a zjistilo se, že má plně nabitou zbraň,“ tvrdí slovenský premiér. Policie tento incident nepotvrdila.

Kus štěstí

Fico se vrátil také ke květnovému atentátu v Handlové, kdy podle vlastních slov měl kus štěstí. Střelce Juraje Cintulu označil premiér za politického aktivistu „konkrétní politické strany, který chodil na konkrétní mítinky, kde byl velmi aktivní“. Fico tvrdí, že jeho rozhodnutí střílet nebylo impulzivní. „Třikrát přišel na veřejná setkání, kde jsem byl i já. Třikrát tam přišel se zbraní,“ řekl Fico. Není jasné, odkud předseda vlády ví, že Cintula chodil na zmíněná veřejná setkání ozbrojen.

Cintula využil výjezdové zasedání slovenské vlády v Handlové a z bezprostřední blízkosti vystřelil na Fica celkem pětkrát ze své pistole ČZ 75, kterou vlastnil legálně od roku 1992. Byl zadržen okamžitě po atentátu. Premiéra převezli vrtulníkem do banskobystrické nemocnice, kde mu lékaři při pětihodinové operaci zachránili život. Předseda vlády se v létě postupně vrátil do práce.

Policisté případ původně vyšetřovali jako pokus o úkladnou vraždu, necelé dva měsíce po střelbě ho překlasifikovali na teroristický čin. Nejvyšší soud Slovenské republiky však s tímto závěrem vyšetřovatelky vyslovil nesouhlas. Policie dosud nesdělila, zda u trestného činu změnila klasifikaci.

Syn atentátníka na Fica je přesvědčený, že jeho otec konal na vlastní pěst

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám