Hlavní obsah

Chorvatsko přišlo o kus své nejslavnější pláže. Roztrhal ji Boris

Bol

Slavná chorvatská pláž Zlatni rat u luxusního letoviska Bol na ostrově Brač často měnila během jadranských podzimních bouří svůj tvar. Tentokrát se ale podle webu Morski.hr stalo něco jiného: bouře provázející tlakovou níži Boris, která do České republiky přinesla ničivé povodně, Zlatni rat roztrhala na kusy a část odnesla do moře.

Foto: Profimedia.cz

Nejslavnější chorvatská písečná pláž Zlatni rat na ostrově Brač v původní velikosti

Článek

Reakce místních obyvatel na zmizení velké části nejslavnější chorvatské pláže se různí. Jedni to přičítají klimatickým změnám a obávají se, co všechno u Bolu na Brači o letošních podzimních a zimních bouří zmizí.

„Nikdy jsem nic takového nezažila,“ poznamenala o řádění bouře Boris podle webu Dalmacijadanas jedna z obyvatelek Bolu. „Je to důsledek velkých klimatických změn, to je jasné,“ doplnila.

Foto: Profimedia.cz

Část nejslavnější chorvatské pláže Zlatni rat, o niž ji připravila bouře Boris

Jiní obyvatelé luxusního letoviska na ostrově Brač ale radí zachovat klid a tvrdí, že Zlatni rat se vrátí na své místo, až začne vítr foukat opačným směrem, tedy od moře.

Češi natočili na dovolené v Chorvatsku tornádo nad mořem

Koktejl

Pláž Zlatni rat na ostrově Brač je známá svou schopností měnit tvar, což se děje kvůli kombinaci mořských proudů, větru a vln. Tyto síly neustále pohybují malými oblázky a pískem, které tvoří a pokrývají pláž.

Symbol nekonečné síly přírody

Podle webu Morski.hr přitom může dojít k významným změnám jejího tvaru. Například v lednu 2021 se na horní části pláže vytvořilo mořské jezírko ve tvaru srdce.

Mořské proudy a vítr dělají z pláže Zlatni rat podle webu jedinečnou atrakci a symbol nekonečné síly přírody. Pláž během letní sezony poskytuje vynikající podmínky pro vodní sporty, jako jsou windsurfing a kitesurfing.

Bouře provázející tlakovou níži Boris přinesla na pobřeží Jaderského moře prudké poryvy větru a přívalové deště, které tam způsobily rozsáhlé záplavy. Pod vodou se tak octla řada měst včetně historických částí Dubrovníku.

Boris ale řádil i jinde. Do Česka a okolních států střední Evropy přinesl zřejmě největší povodně za poslední desítky let. Silný a několik dní neustávající déšť meteorologové předvídali dopředu, přesto se některé oblasti nemohly dostatečně připravit na pohromu, která přišla.

Množství srážek tam totiž překonalo nejen všechny prognózy, ale i nejhorší obavy. Další součástí katastrofy, kterou Boris přinesl, byla také tlaková výše nad severovýchodní Evropou. Ta zablokovala postup Borise, který tak i s veškerou vodou uvázl nad střední Evropou.

Předpovědi se naplnily. Itálie a Bosna v sevření záplav, lijáky trápí Chorvatsko

Evropa

Výběr článků

Načítám