Hlavní obsah

Chorvati s nabídkou tranzitu ropy narazili. Nejsou dost dobří ani Slovákům, ani Maďarům

Kvůli ukrajinským sankcím na ruskou ropnou společnost Lukoil nejsou dodávky ropy do Maďarska a na Slovensko v ohrožení, protože Bratislava může využít ropovod z Chorvatska. Uvedl to místopředseda Evropské komise (EK) Valdis Dombrovskis. Jenže Slováci chorvatskou nabídku odmítli a Maďaři se nechali slyšet, že Chorvatsko je jako tranzitní země nespolehlivé.

Foto: Profimedia.cz

Ropovod Adria ve slovenské obci Tupá

Článek

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó podle agentury Reuters v reakci na Dombrovskise prohlásil, že Maďarsko se u tranzitu ropy nemůže spoléhat na Chorvatsko.

„Chorvatsko je jednoduše jako tranzitní země nespolehlivé,“ uvedl Szijjártó. Dodal, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 Chorvatsko několikanásobně zdražilo tranzitní poplatek a znemožnilo, aby si maďarská skupina MOL zajistila dlouhodobou kapacitu. Šéf maďarské diplomacie také tvrdí, že Chorvatsko nepodniklo potřebné investice ke zvýšení kapacity ropovodu.

Slovensko zase na dopis chorvatské vlády s nabídkou zajištění trasy pro další dodávky ropy přes Chorvatsko uvedlo, že není ale jasné, jak by to fungovalo.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár

„Za jakou cenu? Jakou kapacitu? To dnes nikdo neví,“ prohlásil podle Reuters slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár a zopakoval, že Slovensko chce, aby EK vyjednávala s Ukrajinou a plně obnovila tok suroviny z Ruska. Bratislava ale podle něj zároveň hledá jiné řešení pro případ, že by Komise jednat nezačala.

Slovensko a Maďarsko přestaly ropu od Lukoilu ropovodem Družba přes Ukrajinu dostávat v červenci, krátce poté, co si Kyjev přidal v červnu ruskou firmu Lukoil na svůj sankční seznam. Tím zdůvodňuje, proč není tranzit ropy možný.

Ropovod Adria má dostatečnou kapacitu

Dombrovskis ve svém vyjádření zmínil, že se řada zemí EU ptá, proč Maďarsko a Slovensko dosud nesnížily svoji závislost na dodávkách ropy z Ruska. Brusel také uvedl, že podle jeho analýz má jadranský ropovod Adria, který do Maďarska vede z chorvatského přístavu Omišalj, dostatek volných kapacit k zásobování obou zemí ropou z jiných zdrojů.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Ukrajina navíc potvrdila, že její sankce se netýkají tranzitu ruské ropy do Maďarska a na Slovensko, pokud není vlastníkem přepravované ropy Lukoil, uvedl v pátek Dombrovskis.

Budapešť ale obvinila Kyjev, že zastavením tranzitu od ruského Lukoilu vydírá země, které ve válce mezi Ruskem a Ukrajinou podporují příměří. Podle Szijjárta Dombrovskisův dopis ukazuje, že „Ukrajinci si mohou dovolit vůči členským státům EU cokoliv, zejména pokud (tyto státy) podporují mír a nepřepravují zbraně“ v rámci vojenské pomoci Západu pro Ukrajinu.

Eurokomisařka pohrozila Maďarsku kvůli zvolnění vízových omezení pro Rusy a Bělorusy

Evropa

Maďarsko a Slovensko přišly s myšlenkou, že by mohly omezit nebo zcela zastavit dodávky elektrické energie na Ukrajinu, pokud jim Ukrajina neobnoví tranzit ropy. Bratislava s Budapeští o tom podle maďarské stanice M1 jednají. Ukrajina nakupuje elektřinu v sousedních zemích kvůli tomu, že v důsledku opakovaných ruských útoků jsou její elektrárny i další energetická infrastruktura poničené.

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána udržuje dobré vztahy s Moskvou bez ohledu na ruský vpád na Ukrajinu. Vstřícný postoj vůči Rusku zaujal také kabinet slovenského premiéra Roberta Fica.

Za zastavením dodávek ropy může stát Brusel, myslí si Szijjártó

Evropa

Výběr článků

Načítám