Hlavní obsah

Chce to atomový hřib v přímém přenosu, aby se nás zase začali bát, zní z Moskvy

Spojené státy a další země nejspíš velmi brzy povolí Ukrajině používat západní zbraně dlouhého doletu k úderům na cíle v hloubi ruského území. Proto je podle Dmitrije Suslova, člena moskevské Rady pro zahraniční a obrannou politiku, na čase provést demonstrativní jaderný výbuch, který by od toho Západ odradil.

Foto: Profimedia.cz

Podle Suslova je nejvyšší čas posílit ruskou politiku odstrašování demonstračním – údajně tedy nikoliv bojovým – jaderným výbuchem

Článek

„Atomový hřib vysílaný v přímém přenosu na všech televizních kanálech po celém světě by snad západním politikům připomněl jedinou věc, která od roku 1945 bránila válkám mezi velmocemi a kterou nyní z velké části ztratili – strach z jaderné války,“ uvedl Suslov.

Pokud Spojené státy a jejich spojenci použití svých zbraní proti cílům v hloubi Ruska schválí, posune to podle Suslova konflikt na Ukrajině na „zásadně jinou úroveň“.

Překročení červené čáry

„Bude to znamenat překročení jedné z nejjasnějších ,červených čar‘, které existují od (začátku plnohodnotné ruské agrese proti Ukrajině) 24. února 2022 a přímý vstup USA a NATO do války proti Rusku,“ uvedl Suslov v časopise Profil, kde členové moskevské Rady pro zahraniční a obrannou politiku publikují.

Biden povolil Ukrajině částečně používat americké zbraně na ruském území

Amerika
Foto: Profimedia.cz

Moskevský pomník první sovětské sériově vyrobené taktické jaderné bomby RDS-4, které se přezdívalo Taťána

„Údery by totiž byly skutečně prováděny na základě souřadnic získaných západními zpravodajskými systémy a rozhodovali by o nich západní kariérní důstojníci,“ prohlásil člen think-tanku.

„Ostatně ukrajinská armáda podle médií připustila, že každý případ použití západních raket předem koordinují západní vojenští poradci, a dokonce i příslušné tlačítko v případě použití zbraní s dlouhým doletem by nejspíš stiskl západní vojenský profesionál,“ poznamenal Suslov.

Scholz ví, o co jde

Podle něj proto není náhodou, že německý kancléř Olaf Scholz argumentoval svou neochotu převézt rakety Taurus na Ukrajinu tím, že je bude muset ovládat německá, nikoli ukrajinská armáda. Britům a Finům to ale podle člena think-tanku „evidentně nevadí“, a proto Kyjevu povolili použití zbraní, které mu dodává, „jak se mu zachce“.

Scholz to vzdal. I Německo umožní Ukrajině použít jeho zbraně na ruském území

Evropa

Nyní ale podle Suslova existují nejméně dva důvody, proč Západ diskutuje o tom, že Ukrajincům použití zbraní dlouhého odletu proti ruskému vnitrozemí povolí. Prvním a hlavním je podle něj stále obtížnější situace ozbrojených sil Ukrajiny na bojišti.

Druhým pak „ruská neochota zhoršovat vztah se Západem pokaždé, když překročil tu či onu ‚červenou linii‘ a stále více se zapojuje do konfliktu“, tvrdí Suslov s tím, že Západ nabyl dojmu, že ani tentokrát se „vlastně nic nestane“.

Podle Suslova je proto „nejvyšší čas prudce posílit ruskou politiku odstrašování“ a potvrdit „vážnost svých záměrů“ demonstračním – údajně tedy nikoliv bojovým – jaderným výbuchem. Aby člen think-tanku upřesnil, jak to vlastně myslí, připomněl, že prezident Vladimir Putin v listopadu podepsal zákon, kterým Rusko odvolalo ratifikaci celosvětové smlouvy o zákazu zkoušek jaderných zbraní.

Sovětský svaz naposledy testoval v roce 1990 a Spojené státy v roce 1992. V tomto století provedla zkoušku jaderného výbuchu pouze Severní Korea.

Nestanovili jsme limity. Finsku nevadí, když Ukrajina použije jeho zbraně na ruském území

Evropa
Související témata:
Jaderné testy

Výběr článků

Načítám