Hlavní obsah

Česku vyfoukly obchod nebo energetiku v Komisi Slovensko a Dánsko

Nejprve německý list Die Welt psal, že český ministr průmyslu Jozef Síkela zřejmě obsadí post eurokomisaře pro energetiku, později Česká televize s odvoláním na své zdroje hlásila, že nejspíš dostane na starosti rovněž vlivný resort obchodu. Nakonec je všechno jinak. Na Síkelu zbylo místo komisaře pro mezinárodní partnerství, zatímco posty pro obchod a energetiku obsadí zástupci Slovenska Maroš Šefčovič a Dánska Dan Jørgensen.

Foto: Profimedia.cz

Maroš Šefčovič

Článek

„Šefčovičova nominace je překvapením poté, co byli s funkcí dříve spojováni Nizozemec Wopke Hoekstra a Čech Jozef Síkela,“ komentoval úterní oznámení šéfky Evropské komise Ursuly von der Leynové web Politico. Slovenský zástupce bude jako šéf obchodu dohlížet na unijní celní politiku, zároveň si zachová dosavadní portfolio pro institucionální vztahy a transparentnost.

Web přitom připomíná, že někdejší diplomat Šefčovič (a bývalý prezidentský kandidát Směru) v Evropské komisi působí již 15 let a za tu dobu si vydobyl pověst schopného manažera. Dříve působil jako komisař pro vzdělání, kulturu a mládež, byl už také místopředsedou Evropské komise a měl na starosti i agendu energetické unie.

Síkela zřejmě nebude eurokomisařem pro energetiku, ale pro obchod

Ekonomika

„Šefčovič nastoupí do čela oblasti obchodu právě ve chvíli, kdy se von der Leyenová soustředí na posílení ekonomické bezpečnosti a ochrany obchodu EU, zatímco jednání o dohodách o volném obchodu bude menší prioritou,“ popisuje Politico aktuální situaci v portfoliu, které nakonec Síkelu minulo.

Nečekané je podle dalšího článku webu Politico i jmenování Jørgensena na post eurokomisaře pro energetiku, na nějž Česko rovněž pomýšlelo. „Výběr byl pro zasvěcené lidi v Bruselu poněkud překvapivý. Čech Jozef Síkela a Španělka Teresa Riberaová byli dlouho diskutováni jako hlavní kandidáti na toto místo, jehož význam roste s tím, jak se EU snaží zbavit se ruských fosilních paliv,“ podotkl server.

Sociální demokrat Jørgensen je v nynější dánské vládě premiérky Mette Frederiksenové ministrem pro rozvojovou spolupráci a globální klimatickou politiku, dříve byl ministrem energetiky a zemědělství.

dřívější eurokomisaři
pro obchodpro energetiku
Pascal Lumy, Francie (1999–2004)Loyola de Palaciová, Španělsko (1999–2004)
Benita Ferrero Waldner, Rakousko (2004–2009)Andris Piebalgs, Lotyšsko (2004–2009)
Karl de Gucht, Belgie (2009–2014)Günther Oettinger, Německo (2009–2014¨¨¨)
Cecilia Malmströmová, Švédsko (2014–2019)Miguel Arias Cevete, Španělsko (2014–2019)
Valdis Dombrovskis, Lotyšsko (2019–2024)Kadri Simsonová, Estonsko (2019–2024)

Síkela má být eurokomisařem pro energetiku, píše Die Welt

Ekonomika

Výběr článků

Načítám