Hlavní obsah

Českou snahu omezit pohyb ruských diplomatů-špionů po EU blokuje Německo

Německo je hlavním problémem české snahy omezit pohyb ruských diplomatů-špionů po Evropské unii. S odkazem na evropské diplomaty o tom informuje britský deník The Telegraph. Omezit pohyb ruských diplomatů navrhl už loni v listopadu ministr zahraničí Jan Lipavský, podle něhož by toto opatření výrazně zúžilo operační prostor ruských agentů.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Jan Lipavský

Článek

„Německo se chce vrátit k běžným obchodním vztahům s Ruskem. To je jeho přístup,“ sdělil britskému deníku jeden z diplomatů, podle něhož je Německo klíčovou překážkou realizace plánu ministra Lipavského.

To, že plán ještě nemá stoprocentní podporu, potvrdil Novinkám i mluvčí české diplomacie Daniel Drake. „Jednání ještě budou určitě nějakou dobu pokračovat, protože se snažíme přesvědčit i další státy, aby s tímto opatřením souhlasily. Ještě není taková situace, abychom mohli říct, že to bude přijato,“ řekl Drake.

Mluvčí diplomacie ovšem neuvedl, který stát s návrhem nesouhlasí. „Nekomentujeme pozice jednotlivých států, to se musíte obrátit na ně. Za českou diplomacii mohu říct, že v jednáních budeme pokračovat, protože tady jde o bezpečnost celého Schengenu, ne jenom naší země,“ dodal.

Česko chce omezit pohyb ruských diplomatů v schengenském prostoru

Evropa

Berlín oficiálně tvrdí, že krok, který by zbavil ruské velvyslance práva na volný pohyb, by vedl k podobným odvetným opatřením z Ruska. Podle diplomatické nóty, kterou měl možnost vidět The Telegraph, němečtí představitelé v rozhovorech s evropskými protějšky vyjádřili „obavy ze silné ruské reakce“.

V Rusku působí zhruba 350 německých diplomatů na velvyslanectvích v Moskvě a Petrohradě, Berlín se tak bojí, že by jeho „silná přítomnost“ v Rusku mohla být omezena, kdyby Lipavského návrh prošel.

Berlín před ruskou agresivní válkou proti Ukrajině měl konzuláty také v Jekatěrinburgu, Novosibirsku a Kaliningradu.

Také Itálie

Plán českého ministra se ale nelíbí také Itálii, uvedl další oslovený diplomat. Tato země totiž má velké množství svých občanů v Rusku. Řím argumentoval tím, že by nebyl schopen nabízet dostatečné konzulární služby po celém Rusku, pokud by Kreml na návrh reagoval stejným způsobem.

Italská vláda navíc vyjádřila podporu zachování „otevřených diplomatických kanálů“ s Moskvou s tím, že existují i jiné taktiky než omezení pohybu ruských diplomatů, které se dají proti ruským agentům použít.

Mnoho agentů se skrývá pod diplomatickým krytím. Česká vláda odhaduje, že v zemi žije více než 2000 Rusů na diplomatické pasy včetně rodinných příslušníků a úředníků.

„Není žádným tajemstvím, že se pod diplomatickým krytím skrývá mnoho agentů. Nechceme jim usnadňovat práci,“ uvedl český diplomat, kterého britský deník nejmenoval.

Česká republika chce omezit pohyb ruských diplomatů tak, že by se mohli pohybovat pouze v rámci území země, kde pracují. Kromě toho chce Praha také zakázat vstup do EU těm Rusů, kteří nemají biometrické pasy. Takové opatření přitom už v Česku funguje.

Omezte pohyb ruských diplomatů, vyzývají šéfa unijní diplomacie ministři v čele s Lipavským

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám