Hlavní obsah

Češi v Chorvatsku před tragédií vědomě vjeli do vojenského prostoru, kde sbírali nábojnice

Aktualizováno

Česká rodina, jejíž devítileté dítě zemřelo po výbuchu prozatím nepotvrzeného výbušného zařízení, vjela do vojenského prostoru v okolí města Knin cíleně. Informuje o tom v pátek chorvatský Jutarnji list s odvoláním na dobře informovaný anonymní zdroj, podle něhož se rodina následně fotila s tanky a sbírala nábojnice.

Policie u místa činu v ChorvatskuVideo: AP

Článek

„Na vojenské cvičiště tam šli cíleně sbírat vojenský materiál, jako jsou nábojnice. Podle mých informací se dokonce fotili vedle tanku, který tam stojí jako model. Vstoupili hluboko do prostorů vojenského cvičiště, jako by byli na nějaké turistické atrakci. Prošli kolem mnoha tabulí, na kterých byla zřetelná varování v cizích jazycích o tom, kde jsou a jaké nebezpečí tu číhá,“ sdělil zdroj chorvatskému listu.

Foto: Ministarstvo Obrane Republike Hrvatske (MORH)

Tabule v angličtině a chorvatštině u polygonu „Josip Markić“, kde se tragédie české rodiny odehrála, upozorňují na „nebezpečnou oblast“, do níž je „vstup na vlastní nebezpečí“.

Ten dále uvedl, že devítiletý chlapec, který po výbuchu zemřel, na cvičišti našel 40milimetrovou protipancéřovou střelu, kterou později „neopatrných zacházením aktivoval“. Tuto informaci policie nepotvrdila, hovoří prozatím o neznámém výbušném zařízení.

Foto: AP

Policie u místa činu v Chorvatsku

Chorvatská policie v souvislosti s výbuchem vyšetřuje šestačtyřicetiletého muže, který na cvičišti měl zastavit a posléze dovolit chlapci, aby si výbušné zařízení vzal s sebou do auta. Rodina měla posléze vozidlo neplánovaně zastavit kvůli poruše na okresní silnici v oblasti Bilišan, kde k výbuchu došlo.

Kromě smrti devítiletého dítěte byly zraněny dvě ženy ve věku 49 a 34 let a další muž ve věku 39 let. Podle vyjádření zadarské policie 46letý muž čelí podezření z obecného ohrožení života, majetku a bezpečnosti.

Chorvatská policie zadržela Čecha. Dopustil, aby dítě odneslo z vojenského cvičiště granát

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám