Hlavní obsah

Češi pomohou na Ukrajině vyrábět munici a útočné pušky

Na Ukrajině vznikne nový závod na výrobu munice ve spolupráci s českou společností Sellier & Bellot. Oznámil to v úterý v Praze po mezivládních konzultacích ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Druhá dohoda se podle něj týká výroby útočných pušek firmy Colt CZ Group na Ukrajině.

Foto: Eva Korinkova, Reuters

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a český předseda vlády Petr Fiala s podepsanými exempláři dohody o spolupráci

Článek

Obranný průmysl je podle Šmyhala jedním z hlavních odvětví spolupráce. Tématem diskuse s českým premiérem Petrem Fialou (ODS) byly také dodávky nových druhů zbraní pro ukrajinské vojáky, kteří brání zemi před ruskými okupanty.

„Podepsali jsme mimo jiné dvě důležité dohody. První o tom, že na Ukrajině bude postavena nová muniční továrna. To se týká české společnosti Sellier & Bellot a ukrajinského Ukroboronservisu,“ uvedl Šmyhal podle listu Ukrajinska pravda.

Druhá dohoda se týká výroby útočných pušek firmy Colt CZ Group na Ukrajině. „Jde o dohodu mezi Českou zbrojovkou a příslušným ukrajinským podnikem, který z bezpečnostních důvodů nebudu jmenovat,“ dodal ukrajinský premiér

Fiala jednal se Šmyhalem o vojenské pomoci Ukrajině

Domácí

„Doufáme ve společné projekty v oblasti výroby munice na území České republiky a v bezpečných místech na Ukrajině a společnou opravu vrtulníků na území České republiky,“ poznamenal ukrajinský premiér.

Česko je podle Šmyhala výrobcem některých zvláštních zařízení a součástek, které jsou pro napadenou zemi nesmírně důležité. „Ukrajinská strana požádala, aby kontrakty mezi českými výrobci a jinými zeměmi byly odloženy a Ukrajina byla prioritou,“ řekl.

Svému českému protějšku Petru Fialovi poděkoval za jeho osobní vklad do muniční iniciativy. Připomněl také, že Česko nabídlo Ukrajině zdravotnickou pomoc v souvislosti s nedávným útokem na největší ukrajinskou dětskou nemocnici Ochmatdyt.

Munice z české iniciativy už likviduje ruské okupanty, děkoval ukrajinský premiér v Praze

Domácí

Výběr článků

Načítám