Hlavní obsah

Černá Hora v EU v roce 2028? Je to dosažitelné, řekla von der Leyenová

Cíl Černé Hory stát se do roku 2028 členem Evropské unie je dosažitelný. V sobotu to při návštěvě Podgorici, hlavního města balkánské země, řekla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová.

Foto: Risto Bozovic, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (vlevo) s černohorským premiérem Milojkem Spajićem

Článek

„Je to velmi ambiciózní cíl a je dosažitelný,“ citovala von der Leyenovou agentura Bloomberg v otázce ohledně možného vstupu Černé Hory do EU.

Podle šéfky Komise je nezbytné zaměřit se na rok 2028, „abychom učinili všechny nezbytné kroky, aby Komise mohla říci, že jste dosáhli svého cíle, a my můžeme doporučit přistoupení“, dodala.

Černá hora je poslední destinací, kam se Von der Leyenová v rámci své návštěvy západního Balkánu vydala. Předtím navštívila také Albánii, Severní Makedonii, Bosnu a Hercegovinu, Srbsko a Kosovo, které mají rovněž zájem přidat se do unijního bloku.

Černá Hora se nedávno ukázala jako přední kandidát mezi těmito šesti balkánskými národy, které jsou všechny v různých fázích vyjednávacího procesu. Bývalá jugoslávská republika s 600 tisíci obyvateli hlasovala v referendu v roce 2006 pro nezávislost na Srbsku a v roce 2012 zahájila rozhovory s EU, připomněl Bloomberg.

Von der Leyenová: Maďarsko ohrožuje evropskou bezpečnost

Evropa

Výběr článků

Načítám