Hlavní obsah

Centrální Řecko už zase sužují povodně

Na centrální oblast Řecka se opět snáší hustý déšť, ulice a silnice jsou zaplavené vodou a bahnem. Kritická je situace v přístavním městě Volos na východním pobřeží, které se ještě nevzpamatovalo ze záplav před několika týdny. Bouře Elias pustoší také sever ostrova Euboia východně od Atén, uvedly zahraniční agentury.

Foto: Louisa Gouliamaki, Reuters

Bouře Elias zasáhla i městečko Agria, kde napáchala značné škody.

Článek

Ve Volosu podle meteorologů spadlo 220 milimetrů srážek, ačkoliv úhrn obvyklý pro celé září je 30 až 50 milimetrů, píše řecká veřejnoprávní stanice ERT.

Hladina řeky ve Volosu díky vydatnému dešti rychle stoupala, 80 procent obyvatel města se v noci na dnešek ocitlo bez proudu, uvedl starosta Volosu Achilleas Beos a vyzval občany, aby nevycházeli.

„Celý Volos se proměnil v jezero. Životy lidí jsou v ohrožení. Dokonce i já jsem zůstal uvězněný a 80 procent města je bez proudu,“ uvedl Beos. „Nevím, kde bůh našel tolik vody. Je to jako Noemova archa,“ dodal starosta podle agentury AP.

Stovky evakuací

Z Volosu se bouře Elias přesunula na východ nad ostrov Euboia. Hasiči od středečního odpoledne přijali 1200 žádostí o pomoc a evakuovali 250 lidí, píše Reuters.

Lidé uvázli také ve vesnicích v horách nad zatopenou oblastí. Řeka Kireas u města Mantudi hrozí vylitím z břehů, píše ERT.

Na severu ostrova Euboia se dnes ráno zřítil soukromý vrtulník A-109 s jednou osobou na palubě. Na místě probíhají záchranné práce. Příčiny neštěstí i případná spojitost s počasím zatím nejsou jasné.

V Řecku řádí další ničivá bouře

Zahraniční

Jsme ve válce, řekl o klimatických změnách řecký premiér

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám