Hlavní obsah

Čekejte nás klidně v noci. Erdogan hrozí Řecku

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nepokrytě vyhrožuje Řecku. V rozhovoru před plánovanou cestou na Balkán se nechal slyšet, že jeho země Helénskou republiku ve všech směrech převyšuje a nebude se toho zdráhat využít. Naznačil možný vojenský útok.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Řecko si musí promyslet, jaké vztahy s Tureckem chce. Jak říkám, jedné noci můžeme přijít,“ citoval Erdogana v úterý řecký deník Kathimerini.

Už v pondělí po zasedání vlády turecký prezident v televizi řekl, že Řecko se Turecku nevyrovná politicky, ekonomicky ani vojensky.

Týž den také turecký ministr vnitra Süleyman Soylu prohlásil, že uprchlický tábor u Atén je základnou pro teroristy, které pak Řecko posílá do Turecka provádět útoky. Atény to označily za lži a další provokaci ze strany Ankary.

Erdogan: Krym se musí vrátit Ukrajině

Zahraniční

Dlouhodobě napjaté řecko-turecké vztahy mezi těmito dvěma historickými rivaly a zároveň spojenci v NATO o víkendu opět zostřil svou rétorikou turecký prezident, když prohlásil, že Řecko zaplatí vysokou cenu, pokud bude nadále svými letadly narušovat turecký vzdušný prostor v Egejském moři.

V úterý napsal řecký deník Kathimerini, že v pondělí turecké drony narušily řecký prostor, když přeletěly nad ostrovem Kinaros.

Napětí v oblasti ostrovů

Některé řecké ostrovy v Egejském moři jsou velmi blízko Turecka a obě země se dlouhodobě vzájemně obviňují z narušování prostoru a porušování mezinárodního práva.

Vztahy Řecka a Turecka v posledních letech kalí také migrace z Turecka do Řecka a průzkum těžby ve východním Středomoří, mimo jiné v oblasti Kypru, rozděleného na řeckou a tureckou část.

Sobotní Erdoganovy výroky kritizovalo v neděli i české ministerstvo zahraničí (MZV).

„Jedním z cílů českého předsednictví v EU je posilování dialogu mezi EU a Tureckem. Neakceptovatelné výhrůžky jednomu z členů EU, jako ty adresované Řecku v nedávných veřejných vystoupeních prezidenta Erdogana, jsou v tomto směru velmi škodlivé,“ uvedlo MZV podle ČTK.

Výběr článků

Načítám