Hlavní obsah

Čechy z Libanonu přiveze slovenský speciál

Bratislava

V pátek odletí do Libanonu slovenský vojenský speciál, který ze země evakuuje slovenské a české občany. Speciál je dopraví do kyperské Larnaky a pak na Slovensko. Potvrdil to slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Bejrút po izraelském náletu, 1. října 2024

Článek

V Libanonu se nachází 280 občanů České republiky, ale zatím není zcela jasné, kolik z nich bude evakuováno. Do Bejrútu zatím nebude vypravený žádný český speciál. „V této chvíli není objednávka na to, aby se z Prahy vypravoval speciál. Snažíme se využívat volné kapacity našich partnerů. Podle všeho má zájem o repatriaci asi 20 až 25 občanů,“ řekl stanici ČT24 český velvyslanec v Bejrútu Jiří Doležel.

Slovenský speciál přiveze do Libanonu 2,5 tuny humanitární pomoci, především potravin a zdravotnického materiálu.

Vyslání armádního letadla a vojáků k zajištění evakuace lidí z Libanonu, kde izraelská armáda začala útočit na pozice militantního hnutí Hizballáh, schválila slovenská vláda ve středu. Slovenská armáda podle vládního materiálu počítá s nasazením dopravního letadla C27J Spartan s kapacitou 45 lidí. Připraven by měl být i na opakované přelety z Libanonu na Kypr.

Slovenské ministerstvo zahraničí uvedlo, že zájem o evakuaci z Libanonu projevilo 31 Slováků včetně zaměstnanců slovenské ambasády a jejich rodinných příslušníků. O využití slovenských evakuačních letů požádalo rovněž více než 40 občanů několika jiných zemí včetně Česka.

FOTO: Trosky budov v Bejrútu po izraelských náletech

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám