Hlavní obsah

Čech zadržený v Chorvatsku po výbuchu, který zabil dítě, je zpět ve vlasti

Čech, kterého letos v červnu v Chorvatsku zadrželi v souvislosti s explozí u města Obrovac, při níž zahynulo dítě a další dvě osoby byly zraněny, je zpět ve vlasti. V rozhovoru s ČTK to řekl velvyslanec v Záhřebu Milan Hovorka. Ten zároveň uvedl, že do Česka zřejmě ještě nebylo předáno trestní řízení.

Policie u místa činu v ChorvatskuVideo: AP

Článek

Chorvatská policie v červnu uvedla, že vyšetřuje 46letého českého občana v souvislosti s výbuchem u města Obrovac. Podle kriminalistů muž dopustil, aby si dítě vzalo výbušné zařízení nalezené na vojenském cvičišti. Dítě ho následně přivedlo k explozi během neplánované zastávky kvůli poruše vozidla.

„Jedná se o nesmírnou lidskou tragédii. Takto k tomu přistupovalo také velvyslanectví a náš konzulární tým. Poskytli jsme v ten moment veškerou možnou konzulární asistenci rodinám, zraněným, poté asistenci související s převozem těla chlapečka do České republiky,“ řekl Hovorka.

Zadržený Čech je už v České republice. „Byl uvolněn, dá se říct, téměř okamžitě, když byly ukončeny ze strany chorvatských vyšetřovacích orgánů klíčové úkony v trestním řízení,“ poznamenal. Dvoustranná smlouva následně umožňuje trestní řízení předat do České republiky, nicméně podle velvyslancových informací se tak dosud nestalo.

Tragédie Čechů v Chorvatsku. Dítě zabil granát, který našlo v křoví

Evropa

„Než se tak může stát, tak to pochopitelně vyžaduje překlad do českého jazyka, jsou tam další procesní úkony. Samozřejmě do České republiky budou muset být předány všechny náležitosti související s důkazy shromážděnými v Chorvatsku,“ podotkl Hovorka.

Chorvatské orgány si zároveň vyžádaly forenzní audit s cílem zjistit charakter výbušného zařízení. Policie dosud podle velvyslance nesdělila, o jaké výbušné zařízení se jednalo ani jakým způsobem bylo aktivováno.

Foto: Ministarstvo Obrane Republike Hrvatske (MORH)

Tabule v angličtině a chorvatštině upozorňují na „nebezpečnou oblast“, do níž je „vstup na vlastní nebezpečí“.

Do vojenského prostoru v Chorvatsku i po tragédii s granátem jezdí další Češi

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám