Hlavní obsah

Poškozený drážďanský most se může každou chvíli zřítit, varují hasiči

Drážďany
Aktualizováno

Je zřejmě jen otázka času, kdy zbytek mostu Carolabrücke v Drážďanech spadne do Labe. „Předpokládáme, že se může každou chvíli zřítit, protože část se stále potápí,“ uvedl podle listu Bild mluvčí hasičů Michael Klahre. Česko nabízí spolkové zemi Sasko pomoc s odstraňováním zříceného Carolabrücke.

Zřícený most v DrážďanechVideo: Reuters

Článek

Most Carolabrücke se skládá ze tří částí označených A, B a C. Po částech A a B jezdí automobily, na části C byly tramvajové koleje a chodník. Ve středu se zřítil kus mostní části C blíže drážďanskému Starému Městu, podle hasičů ale měření prokázala, že se mírně pohybuje i díl blíže k Novému Městu, a bude tak nutné ho kontrolovaně strhnout.

Mluvčí hasičů Klahre přitom vyslovil obavy, že by se mohl před stržením zbytek mostu sám zřítit. „Nevíme, kdy se to stane. Nyní je v plánu strhnout část C kontrolovaným způsobem, aby se odvrátilo nebezpečí. Snažíme se, co je v našich silách, abychom to stihli před blížící se povodní. Ale nevíme, jestli to dokážeme,“ řekl podle Bildu Klahre.

Technici ze státní agentury pro civilní ochranu a mimořádné události (THW) a zaměstnanci specializované firmy už v noci na čtvrtek most zčásti zajistili pomocí třicetitunové konstrukce ze dřeva a kovu, aby tak zabránili jeho sklouznutí z pilíře. Práce na zajištění pokračovaly i dopoledne.

Zřícený most v Drážďanech může při povodni působit jako hráz, Česko průtok Labe neomezí

Evropa

Hasiči a technici nyní doufají, že zřícený most povodním odolá a poté bude v klidu odstraněn. Pokud by se most sám od sebe zřítil do Labe, mohl by při povodních působit jako jakási hráz. Pak už by labská voda nemohla odtékat a ve Starém Městě by hrozily záplavy. Navíc existují obavy, že část mostu, která se již zřítila, by silný záplavový proud mohl odnést až k historickému Augustově mostu, do nějž by mohla narazit.

Praha nabízí pomoc

Česko nabídlo Sasku pomoc s odstraňováním zříceného mostu. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je příslušná skupina hasičů připravená a záleží jen na saské straně, jak se rozhodne. Předpokládá se nasazení dvou vyprošťovacích tanků a dvacetičlenného týmu hasičů, přičemž pokud saská strana nabídku přijme, na místo vyrazí průzkumný tým.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ujistil, že hasičská technika nasazená v Německu by při odstraňování problémů v Česku nechyběla. „Tu techniku máme v České republice v několika podáních, na několika místech,“ uvedl.

Drážďanský most procházel rozsáhlou rekonstrukcí, opravena už byla část pro automobilovou dopravu - tedy díly A a B. Na část C s tramvajovými kolejemi, která se ve středu zřítila, měla podle webu listu Sächsische Zeitung přijít řada až na počátku příštího roku. Příčina pádu mostu zatím není jasná, policie ale nepředpokládá cizí zavinění. Odborníci se domnívají, že k pádu mostu mohla výrazně přispět koroze.

Je pět minut po dvanácté

Středeční zřícení Carolabrücke vyvolalo v Německu debatu o stavu mostů v zemi. Podobně tomu bylo i v Česku po zřícení Trojské lávky na začátku prosince 2017, při kterém utrpěli zranění čtyři lidé, z toho dva těžká.

Podle odborníka na mostní konstrukce Martina Mertense lze říci, že u velkých německých mostů jsou „problémovými pacienty“ všechny postavené před rokem 1980. Kvůli stavebnímu boomu po druhé světové válce je v této kategorii přitom většina německých velkých mostů. „Drážďany jasně ukázaly: Je pět minut po dvanácté,“ řekl profesor vysoké školy v Bochumi mediální skupině RND.

Německý svaz měst a obcí vyzval vládu, aby zahájila „investiční ofenzivu“ namířenou na zlepšení německé dopravní infrastruktury včetně mostů. Podle ministra dopravy Volkera Wissinga je v rozpočtu na příští rok, který se nyní projednává ve Spolkovém sněmu, více než devět miliard eur (226 miliard Kč) na investice do dálnic a mostů.

Kamera zachytila pád mostu v Drážďanech. Další jsou zchátralé a hrozí katastrofou

Evropa

Obavy ze srážek v Česku

V Sasku má pršet od pátku do pondělí, zatím není ale jasné, jak vydatně. Podle aktuální předpovědi Německé meteorologické služby (DWD) by mohlo napršet mezi 20 a 70 litry na metr čtvereční. Větší obavy mají němečtí meteorologové ze srážek v Česku, odkud Labe do Drážďan teče. Varování před povodněmi pro saskou metropoli ale zatím DWD nevydala.

Ministr Výborný ve středu uvedl, že Česko nevyhovělo žádosti Němců o snížení průtoku na Labi kvůli spadlému mostu. Dodal, že vodohospodáři naopak průtok v Labi zvýší, aby uvolnili kapacitu pro zachycení vody po případných extrémních srážkách.

Zřícený most v Drážďanech může při povodni působit jako hráz, Česko průtok Labe neomezí

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám