Hlavní obsah

Afghánci vyhoštění z Německa jsou na svobodě. Už to neudělají, zaručily se rodiny

Aktualizováno

Všichni z 28 afghánských migrantů-zločinců, které Německo deportovalo koncem srpna do jejich vlasti a kteří po příletu do Kábulu skončili ve vězení, jsou již na svobodě. K jejich propuštění stačilo, že se za ně zaručily rodiny. Upozornila na to německá média.

Foto: Woitas Jan, ČTK

Letadlo, které transportovalo vyhoštěné do Afghánistánu.

Článek

„Byli propuštěni poté, co jejich rodiny písemně ujistily, že již nespáchají žádný trestný čin,“ potvrdil podle deníku Bild a týdeníku Focus šéf mise afghánského vládního hnutí Tálibán v Kataru Suhail Šahin.

Deportovaní Afghánci měli za sebou závažné trestné činy včetně znásilnění či ublížení na těle. Někteří byli odsouzeni, jiní do letadla putovali z vyšetřovací vazby.

Na to, že jsou první deportovaní opět na svobodě, upozornila krátce před prohlášením Šahina reportérka televize ZDF Katrin Eigendorfová. „Jejich zločiny spáchané v Německu jsou klasifikovány jako nepodstatné,“ uvedla.

Dřívější prohlášení Tálibánu přitom vyznívalo jinak. „Pokud jde o zadržené, budou vyšetřováni a bude s nimi zacházeno v souladu se zákonem, s přihlédnutím ke zločinům, které spáchali, a k jejich trestnímu rejstříku,“ tvrdil zpočátku Tálibán.

Německo začalo vracet migranty do Afghánistánu

Zahraniční

Nejmenovaný představitel hnutí po přistání deportovaných v Kábulu potvrdil deníku Bild, že případ každého navrátilce bude ve vězení prošetřen. „Poté soud rozhodne, co se s nimi stane,“ dodal citovaný zástupce Tálibánu.

Mluvčí německé vlády k deportaci Afghánců do vlasti uváděl, že „všichni byli usvědčenými zločinci, kteří neměli právo zůstat v Německu“.

Na palubě letadla byl například muž, který koncem října 2019 spolu s dalšími třemi pachateli několik hodin znásilňoval čtrnáctiletou dívku v centru pro uprchlíky v Illerkirchbergu.

Mezi deportovanými byl také 25letý muž, který byl v roce 2021 odsouzen za nebezpečné ublížení na zdraví, krádež, ozbrojené přepadení a napadení policistů. Do března letošního roku byl ve vazbě a po propuštění se dopouštěl další trestné činnosti.

Každý z deportovaných dostal na cestu v hotovosti 1000 euro (25 tisíc korun). Ministryně vnitra Nancy Faeserová vyplacení této částky odůvodnila tím, že se jednalo o „obvyklý postup“, který měl zajistit, že rozhodnutí o deportaci nezruší soud, pokud by Afgháncům hrozila v domovské zemi bída.

„V Afghánistánu se lidé ‚kapesným‘ baví,“ poznamenal k tomu expert na tuto asijskou zemi Reinhard Erös. „Zástupci Tálibánu mi řekli, že tohle bylo zdaleka tou nejhloupější věcí, kterou německá politika v Afghánistánu v posledních letech udělala,“ dodal.

Pravda o kapesném ve výši 1000 eur pro deportované afghánské násilníky je hořká

Evropa

Výběr článků

Načítám