Hlavní obsah

Čaputová málem nebyla prezidentkou. Krátce před inaugurací zjistili její dceři nádor na mozku

Bratislava

Bývalá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prozradila, že v roce 2019 málem nenastoupila do úřadu, protože krátce předtím lékaři zjistili její mladší dceři Emmě nádor na mozku. Dceři bylo tehdy 15 let a až po dvou letech pravidelných kontrol se ukázalo, že nádor neroste a není nebezpečný.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Bývalá prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová čeká v prezidentském paláci na svého nástupce Petera Pellegriniho, 15. června 2024, Bratislava

Článek

Jak uvedl web topky.sk s odvoláním na knihu rozhovorů českého novináře Erika Taberyho s bývalou prezidentkou, lékaři objevili nádor týden před inaugurací a Čaputová vážně uvažovala, že nesloží prezidentský slib a do úřadu vůbec nenastoupí. „Byla to velká emocionální střela do nejslabšího místa, které mám, a tím jsou moje děti. Přesněji řečeno do nejsilnějšího místa,“ řekla Čaputová.

Foto: Profimedia.cz

Emma Čaputová

V první chvíli nedokázala říct dceři pravdu. „Vůbec jsem netušila, co se bude dít. Čekala mě jedna obrovská změna a do toho přišlo týden předtím něco zcela jiného,“ uvedla Čaputová. „Když mi volali, abych přišla do nemocnice, že zasedlo konzilium, tehdy jsem se sesypala. Emmka byla ve škole, nikdy v životě jsem tak zoufale neplakala,“ řekla prezidentka.

Lékaři potvrdili, že nádor se dá operovat, zatím neohrožoval sluch ani zrak a naplánovaná byla další vyšetření. „Nedovedla jsem si představit, že bych měla být čtyřiadvacet hodin matkou, kterou její dcera potřebuje, a současně být čtyřiadvacet hodin prezidentkou,“ konstatovala Čaputová.

Slovensko je rozdělené a zraněné, řekla Čaputová v posledním projevu

Evropa

Lékaři i spolupracovníci Čaputové poradili, aby prezidentování „nezabalila“, ale ona sama přiznává, že zcela jiný příběh by to byl, pokud by byla Emma hospitalizována. Když dceři diagnózu oznámili, začala bojovat s úzkostmi ze strachu o život.

„Vzpomínám si na přesun mezi prezidentem a premiérem jednoho státu a do toho řeším a povzbuzuji Emmku, aby se nebála, že to bude v pořádku. Nebylo jí dobře, bolela ji hlava a cítila se špatně. Snažila jsem se jí pomoct zvládnout strach. Byla tehdy velmi mladičká na to, aby se konfrontovala s takovými bytostnými otázkami,“ vzpomíná prezidentka. Než se ukázalo, že nádor neroste a není nebezpečný, uběhlo několik let.

Čaputová opustila Prezidenský palác uplynulou sobotu a ve funkci ji nahradil Peter Pellegrini. Čaputová na druhé funkční období nekandidovala.

FOTO: Kostýmy, úsměvy i kamenné obličeje. Pět let prezidentování Zuzany Čaputové

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám