Hlavní obsah

Bývalý velitel ruské invazní armády se dostal z cely do domácího vězení. Pomohl mu nejspíš mrtvý generál

Ruský vojenský soud vyhověl žádosti generála Ivana Popova, bývalého velitele jedné z ruských armád účastnících se invaze na Ukrajinu, a převedl ho z vyšetřovací vazby do domácího vězení. Popov čelí obvinění z korupce a krádeže. Klíčovým svědkem v jeho kauzách měl být generál Magomed Chandajev, který minulý týden „náhle zemřel“ v Moskvě. Chandajev měl vypovídat i o dalších korupčních případech na ruském ministerstvu obrany.

Foto: Russian Defence Ministry, ČTK/AP

Někdejší velitel ruské invazivní armády Ivan Popov

Článek

Hlavním důkazem v Popovově kauze je podle agentury TASS převod více než milionu rublů (260 000 Kč) na generálův účet. Šlo údajně o úplatek za přidělení armádní stavební zakázky. Popov, který byl od května ve vazbě, se měl také v roce 2023 podílet na krádeži více než 1700 tun válcovaných kovových výrobků, které v rámci poskytování humanitární pomoci nakoupila vojensko-civilní správa (okupované části ukrajinské) Záporožské oblasti. Tento materiál byl určený pro vybavení ženijních obranných konstrukcí na linii bojového dotyku. Krádeží armádě podle vyšetřovatelů vznikla škoda kolem 100 milionů rublů (26 milionů Kč).

Foto: Ministerstvo oborony Rossijskoj federacii

Generál Magomed Chandajev v jednom ze zasedacích sálů na ministerstvu obrany

Popov velel 58. vševojskové armádě označované za jednu z největších a nejschopnějších formací v ruských ozbrojených silách. Loni v červenci byl z funkce odvolán. On sám tehdy uvedl, že o ni přišel kvůli tomu, že mluvil bez příkras o problémech ruské armády.

Stížnost přímo Putinovi

Například o tom, že kvůli nedostatku výzvědných prostředků zaměřených na dělostřelectvo ukrajinských sil umírá mnoho ruských vojáků. Navíc se údajně pokusil obejít náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova a předložit své stížnosti na situaci na západě ukrajinské Záporožské oblasti přímo ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi.

Pak se ale objevilo obvinění z korupce a krádeže. Kauza se původně týkala také generála Olega Cokova. Ten ale v roce 2023 padl při ukrajinském útoku na okupovaný Berďansk. Posmrtně mu byl udělen titul Hrdina Ruské federace a případ byl uzavřen.

Klíčovým svědkem v kauze Popov měl být podle stanice B92 šéf státního zkušebního oddělení ruského ministerstva obrany generál Magomed Chandajev, který měl také vypovídat v korupčních případech kolem Timura Ivanova, náměstka bývalého ruského ministra obrany Sergeje Šojgua.

Rusové zatkli generála Popova, bývalého velitele jedné z invazních armád

Evropa

Chandajev, který také sloužil na ředitelství odboru speciální výstavby i na bytovém a provozním ředitelství ruského ministerstva obrany, byl ale minulý týden nalezen mrtev v Moskvě. Příčina jeho úmrtí nebyla zveřejněna. Ruské ministerstvo obrany se omezilo pouze na sdělení, že jeho smrt byla náhlá a že jeho tělo už bylo převezeno do rodné obce Genta v Šamilském okrese v Dagestánu, kde byl pohřben.

Chandajevova smrt nejspíš povede k rekvalifikaci, či dokonce uzavření některých korupčních kauz na ruském ministerstvu obrany. Jako první se úlevy dočkal generál Popov.

Náhle zemřel ruský generál, který měl vypovídat o korupci na ministerstvu obrany

Evropa

Související články

Pavel se ve Washingtonu sešel se Zelenským

Český prezident Petr Pavel se ve středu ve Washingtonu na okraj summitu Severoatlantické aliance (NATO) sešel se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem...

Výběr článků

Načítám