Hlavní obsah

Bývalý slovenský elitní prokurátor Kováčik odsouzený za korupci je na svobodě

Aktualizováno

Bývalý elitní prokurátor Dušan Kováčik, který si ve vězení odpykával osmiletý trest za korupci a za vyzrazení utajovaných skutečností, byl ve středu propuštěn z vězení. Výkon jeho trestu se přerušil do doby, než Nejvyšší soud Slovenské republiky rozhodne o dovolání podaném v jeho prospěch.

Foto: Profimedia.cz

Dušan Kováčik

Článek

Kováčik po propuštění nemusí nosit monitorovací náramek a nemá ani zakázáno cestovat do zahraničí.

Dovolání v Kováčikův prospěch podal k Nejvyššímu soudu ministr spravedlnosti Boris Susko (Směr-sociální demokracie). Podle trestního řádu může ministr spravedlnosti nebo generální prokurátor odložit nebo přerušit výkon rozhodnutí, proti němuž podal dovolání. Pokud by pětičlenný senát Nejvyššího soudu dovolání odmítl, Kováčik by se musel vrátit do vězení.

Podle premiéra Roberta Fica (Směr) ministr Susko rozhodl zákonně a spravedlivě. „Představitelé Směru konzistentně označují případ D. Kováčika za učebnicový příklad zmanipulovaného monstrprocesu,“ uvedl Fico na Facebooku.

Naopak bývalá ministryně spravedlnosti Mária Kolíková označila propuštění Kováčika za bezprecedentní zásah do soudní moci. „Považuji za absolutně nepatřičné, aby ministr spravedlnosti vstupoval do rozhodnutí soudu o vině pachatelů trestných činů tak, že je bude propouštět bez rozhodnutí soudů na svobodu,“ uvedla Kolíková na Facebooku.

Průlomové rozhodnutí

Denník N označil rozhodnutí ministra Suska v případě Kováčika za průlomové. „Dosud totiž nebylo veřejně známé, že ministr spravedlnosti může po podání dovolání rozhodnout také o přerušení výkonu trestu odsouzeného. V trestním řádu je to přitom už delší dobu,“ napsal list.

Kováčik byl zadržen v říjnu 2020 a od té doby je za mřížemi. Jako speciální prokurátor měl dohlížet na zákonnost vyšetřování korupce, organizovaného zločinu a sofistikovaných ekonomických deliktů.

V květnu 2022 ho slovenský Nejvyšší soud s definitivní platností odsoudil k osmiletému trestu odnětí svobody. Kováčik, který byl šéfem speciální prokuratury v letech 2004 až 2020, se stal nejvýše postaveným představitelem slovenské justice, který byl odsouzen.

Měl přezdívku Zametač kauz

Obžaloba Kováčika stála na události z roku 2017. Tehdy ještě elitní prokurátor přišel do banky a na svůj účet vložil 204 tisíc eur (přes pět milionů korun) v hotovosti. Banka sice policii nahlásila podezřelou operaci, ta se ale případem vůbec nezabývala. Podle obžaloby to byly peníze z úplatku.

Ve slovenských médiích si Kováčik vysloužil přezdívku „pan 61:0“ za to, že během několika let nepodal obžalobu v žádném z případů, na jejichž vyšetřování jako prokurátor dohlížel. Proto jej tisk označoval i za zametače kauz.

Bývalý slovenský elitní prokurátor půjde na 8 let do vězení

Zahraniční

Výběr článků

Načítám