Hlavní obsah

Byly to chvíle absolutní paniky, popisuje cestující požár trajektu na Mallorku

Je noc na pondělí, když ticho na trajektu Tenacia prolomí požární poplach. Ve strojovně začalo hořet. Na palubě je 350 cestujících, kteří jsou na cestě z Valencie do Palmy de Mallorca. Příjezd na prázdninový ostrov je plánován na pondělí. Všechno ale mění plameny. Oheň nelze uhasit palubními hasicími přístroji a pro cestující a posádku začíná 24hodinová odysea.

Foto: Profimedia.cz

Trajekt Tenacia společnosti GNV připlouvá do přístavu Valencia.

Článek

Kapitán v pondělí odpoledne rozhodl o evakuaci lodi. Cestující jsou záchrannými čluny přepraveni na kontejnerovou loď MSV Arica a trajekt GNV Bridge a vracejí se do Valencie. V úterý měli být převezeni náhradním trajektem na Mallorcu, píše deník Bild.

„Nejhorší okamžik byl, když jsme se dozvěděli o požáru,“ řekl jeden z rekreantů španělským novinám Ultima Hora. „Slyšeli jsme zprávy v italštině přes rozhlasový systém, které námořníkům sdělovaly, že to není cvičení, ale vážná situace,“ pokračoval.

„Představte si, že spíte a najednou uslyšíte alarm. Někdo nás požádal, abychom rychle opustili kajutu. Děti plakaly, lidé křičeli. Byly to chvíle absolutní paniky,“ popisuje cestující jménem Bryan.

V technických místnostech zuřily plameny a na lodi bylo plno kouře. „Všichni měli na sobě záchrannou vestu. Kouř přicházel odevšad, z komína, z boků lodi,“ popisoval cestující Nadal. Všichni se obávali exploze, protože hořelo v jedné z technických místností. Cestující byli uvězněni na hořícím trajektu a další hodiny trvala cesta záchrannou lodí zpět do přístavu ve Valencii. „Nejsložitější bylo bezesporu opuštění lodi, kdy jsme museli proskočit nafukovací trubkou, vysokou několik metrů,“ popisuje Bryan.

Posádka řeckého trajektu shodila z rampy opozdilého cestujícího. Muž se utopil

Zahraniční

Lodní společnost ve svém prohlášení uvedla, že díky okamžitému zásahu palubního personálu všechno dopadlo na výbornou. „Rychle se aktivovaly bezpečnostní postupy a cestující i posádka se dostali do bezpečí bez jakýchkoliv následků,“ chválí posádku lodní společnost.

Vzhledem k tomu, že požár zuřil „pouze“ ve strojovně, žádná převážená auta nebyla poškozena. Cestující dostanou svá auta a zavazadla zpět.

Požár na řeckém ostrově: Ze žhářství obvinili i cestující z jachty

Evropa
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám