Hlavní obsah

„Byl to masakr, mrtví leželi v kalužích vlastní krve,“ popisují svědci řádění útočníka v Solingenu

Měla to být příjemná slavnost k 650. výročí založení města a během několika minut se změnila v krvavý masakr. Obyvatelé německého Solingenu budou velmi obtížně dostávat z mysli pohledy na mrtvé a těžce zraněné, kteří se doslova koupali ve vlastní krvi.

Foto: Profimedia.cz

Policisté v ulicích Solingenu

Článek

„Stál jsem před pódiem a sledoval vystoupení jednotlivých kapel. Z výrazu zpěvačky Suzan Köcherové mi bylo jasné, že se něco děje,“ popisuje Lars Breitzke, kterému se podařilo útok nožem přežít bez zranění. „Vzápětí se vedle mě zhroutil člověk. Nejprve jsem si myslel, že někdo přebral. Pak jsem se otočil a uviděl další lidi, jak leží v kalužích krve,“ vzpomíná na osudové chvíle.

Také Aykut Mutlu, další obyvatel Solingenu, nejprve nechápal, co se děje. „Ozvala se rána a potom jsem viděl dva lidi ležet v krvi na zemi. Vzápětí se nás policie snažila dostat odtamtud. Jen dávala povely, abychom odtamtud šli okamžitě pryč,“ popsal.

„Naštěstí se mi nic nestalo, ale bezpečně se necítím. Jsem navíc máma tří dětí,“ řekla deníku Bild návštěvnice slavnosti Jasmin Hergerová.

Nechtěli, aby propukla panika, tak jsem pořád hrál, popisuje DJ Topic krvavý masakr v Solingenu

Evropa

Další svědek v rozhovoru s reportérem týdeníku Focus vypráví, že si zpočátku myslel, že nedaleko se několik lidí rve. Když se vydal tím směrem, čekal ho šok. „Už tam byli záchranáři a starali se o zraněné. A pak tam ležela mrtvá těla,“ popsal viditelně otřesený muž. Později viděl, jak policie mrtvé zakryla a na místě začal pracovat tým forenzních techniků. „To trvalo hodiny,“ dodal.

Solingen proslavila výroba nožů. Od pátku do neděle se tam měla konat slavnost k 650. výročí založení města. V pátek ve 21:40 tam útočník napadal nožem lidi, kteří sledovali vystoupení různých hudebních skupin. Na místě zabil tři lidi, dva muže a jednu ženu, dalších osm zranil, z nichž pět je v kritickém stavu.

Motiv útočníka ani jeho totožnost zatím nejsou známé. Bezpečnostní složky vyšetřují případ jako teroristický čin. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli čeští občané.

Teroristický útok nožem na městských slavnostech v Solingenu: Žena a dva muži mrtví, osm zraněných

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám