Hlavní obsah

Byl to koordinovaný útok na olympiádu. Začal ve čtyři ráno

Paříž
Aktualizováno

Rozsáhlé útoky, které v pátek postihly francouzskou železniční dopravu, byly promyšlené, propracované a velmi koordinované, oznámil francouzský železniční dopravce SNCF. Podle společnosti odstartovaly v 04:00 hodin. Útočníci si vybrali pět klíčových dopravních uzlů, a to města: Vergigny (Yonne) na vysokorychlostní trati Paříž–Marseille; Courtalain (Eure-et-Loir) na lince LGV Atlantique; Croisilles (Pas-de-Calais) na vysokorychlostní trati Paříž–Lille a v Pagny-sur-Moselle.

Živě: Francouzskou železniční dopravu postihly rozsáhlé útokyVideo: Reuters

Článek

Útočníci v tunelech nejprve přeřezali a pak zapálili kabelové svazky, které ovládají mimo jiné vlakovou signalizaci, uvedlo vedení SNCF na tiskové konferenci. „Opravit škody, to bude umělecká práce. Kabely mají dráty, které se musí znovu jeden po druhém připojit,“ řekl zástupce SFNC s tím, že to bude velice náročné.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Policisté s pracovníky SNCF prohledávají okolí místa narušení kabelů vlakové signalizace.

Na vyšetřování sabotáže na francouzské železnici se podílejí všechny zpravodajské služby. Případ vyšetřuje úřad pro boj s organizovaným zločinem. Pachatelům hrozí až 20 let za mřížemi a vysoké pokuty, píše AFP.

Ochromení dopravy postihlo 250 tisíc lidí, o víkendu jich bude kolem 800 tisíc, uvedla společnost SFNC. Doprava pro olympijské týmy ale bude zajištěna. Policie už posílila dohled na železnicemi.

Pečlivě připraveno

Útok byl podle deníku Le Parisien, který se odkazuje na svůj zdroj na ministerstvu dopravy, dlouhodobě plánován a pečlivě připraven.

„Obecně, železniční síť je zranitelná, ale cílem byly strategické body. Například na ose Atlantiku byl útok proveden těsně před odbočkou do Bretaně. Když dojde k souběžným událostem na různých tratích, jsou to velmi podezřelé incidenty,“ uvedl pracovník železniční společnosti SNFC.

Společnost mluví o „rozsáhlém koordinovaném útoku s cílem paralyzovat“ vysokorychlostní vlaky TGV. „Část vlaků TGV jsme odklonili na běžné tratě, ale mnoho jich budeme muset zrušit. Situace bude trvat nejméně celý víkend, což bude čas nezbytný pro opravy,“ uvedl zdroj ze SNCF.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Železniční pracovníci SNCF pracují v Croisilles na severu Francie, kde vandalové poškodili francouzskou vysokorychlostní vlakovou síť.

Davy lidí uvázly na železniční stanici Gare Montparnasse v PařížiVideo: AP

Úder na citlivou infrastrukturu přišel jen pár hodin před slavnostním ceremoniálem, jímž se v Paříži zahájí letní olympijské hry. Ceremoniál na Seině provázejí značná bezpečnostní opatření včetně bezletové zóny v okruhu 150 kilometrů od metropole.

Nejhorší na nádraží Montparnasse

Situace na železnici je nyní nejnapjatější na nádraží Montparnasse, kde stovky cestujících zatím marně čekají na další informace. Vlaky mají zpoždění až dvě a půl hodiny, mnoho jich také bylo zrušeno, uvedla televizní stanice BFM TV.

Dopravce SNCF krátce před 9. hodinou na svých stránkách uvedl, že severní trať Paříž–Lille je zcela mimo provoz, tratě na východ, jihovýchod a západ jsou silně narušené. Šéfka regionu Île-de-France Valérie Pécresseová vyzvala obyvatele oblasti, aby zůstali doma a čekali na informace, které jim společnost SNFC zašle.

Útoky ovlivnily i vlaky z Paříže do Londýna, které obvykle jezdí přes Lille a dále tunelem pod Lamanšským průlivem. Kvůli uzávěře do Lille nabírají vlaky do Velké Británie zpoždění nyní zhruba hodinu a půl, některé spoje byly bez náhrady zrušeny, uvedl dopravce Eurostar.

Redakce Sport.cz po celou dobu letních olympijských her v Paříži 2024 přinášela veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

Žhářské útoky na pařížská nádraží: doprava je ochromená

Evropa

Výběr článků

Načítám