Hlavní obsah

Bulharský prezident odmítl jet na summit NATO. Nesouhlasí s postojem vlády k Ukrajině

Bulharský prezident Rumen Radev odmítl účast na summitu Severoatlantické aliance (NATO), který se uskuteční v červenci ve Washingtonu. Důvodem je jeho nesouhlas s postojem vlády vůči Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Bulharský prezident Rumen Radev

Článek

Kritici Radevovi dlouhodobě vyčítají, že zastává proruská stanoviska. Prezidentská kancelář podle rozhlasové stanice BNR potvrdila, že Radev do Washingtonu nepojede, protože má výhrady k mandátu, který pro jednání čelných představitelů zemí NATO ve dnech 9. až 11. července schválila bulharská vláda.

„Hlava státu nesouhlasí s některými ustanoveními rámcových postojů schválených Radou ministrů ohledně závazků, které naše země přijímá v souvislosti s válkou na Ukrajině,“ uvádí se v prohlášení s tím, že prezident ale ruskou agresi od jejího prvního dne „ostře odsuzuje“.

Co konkrétně zmíněné „rámcové postoje“ obsahují, prezidentská kancelář ani vláda neupřesnily.

Bulharský prezident vetoval dodávku obrněnců Ukrajině. Přehlasujeme ho, slibuje šéf parlamentu

Evropa

Oznámení o neúčasti Radeva na summitu NATO přišlo krátce poté, co úřadující premiér Dimitar Glavčev prohlásil, že prezident by do Washingtonu letět měl. Tiskový úřad kabinetu předtím uváděl, že na vrcholnou schůzku pojedou jak prezident, tak premiér.

Bývalý generál a pilot stíhačky

Jednašedesátiletý Radev je bývalý generál, velitel letectva a někdejší pilot stíhačky. Opakovaně kritizuje vojenskou podporu bulharské vlády Kyjevu s odůvodněním, že nevidí žádné vojenské řešení ruské útočné války proti Ukrajině.

Kvůli těmto postojům se Radev loni v červenci pohádal před televizními kamerami s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským při jeho návštěvě v Sofii. Zelenského tehdy rozčílila Radevova slova, že rusko-ukrajinský „konflikt“ nemá vojenské řešení. Zaskočený Radev nato reportéry ze své kanceláře vyhodil.

Radevova rozhodnutí nejet na summit do Washingtonu si všiml turecký deník Daily Sabah. List označil Bulharsko za jednoho z nejbližších spojenců Moskvy v době studené války. „Velká část z asi 6,6 milionu obyvatel země sdílí proruské sympatie založené na historických a kulturních vazbách mezi oběma národy,“ dodal Daily Sabah.

Přestože je prezidentský post v Bulharsku převážně ceremoniální, poskytuje silnou platformu pro ovlivňování veřejného mínění.

V Bulharsku se tento měsíc uskutečnily předčasné parlamentní volby, v nichž zvítězila konzervativní koalice kolem strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova.

Zelenskyj se před kamerami pohádal s bulharským prezidentem. Ten novináře vyhodil

Zahraniční

Výběr článků

Načítám