Hlavní obsah

Buckinghamský palác odhalil osobitý portrét Karla III. Topí se v červené

Podobiznu v nadživotní velikosti, na které je Karel III. ztvárněn ve vojenské uniformě na výrazném červeném pozadí a s poletujícím motýlem, odhalil v úterý Buckinghamský palác. Autorem prvního oficiálního portrétu od korunovace je britský portrétista Jonathan Yeo, uvedla stanice BBC.

Foto: Aaron Chown, Reuters

Nejnovější portrét Karla III., který namaloval britský malíř Jonathan Yeo.

Článek

Karel III. je na novém portrétu vyobrazen s mečem v ruce, v uniformě velšské gardy a na rameni mu přistává motýl. Ten je podle Yea odkazem na králův dlouholetý zájem o životní prostředí. Podle BBC portrétista prozradil, že s tím přišel monarcha sám, když se bavili o způsobech, jak portrétu dodat osobitost.

„Řekl jsem mu, když se na to budou za 200 let koukat děti ve škole a budou si říkat, který panovník je který, jaká jim můžeme dát vodítka? A on řekl: ‚A co třeba motýl přistávající na mém rameni?‘,“ uvedl Yeo. Král jeho dílo viděl, když ještě nebylo plně hotové. „Trochu ho překvapila výrazná barva, ale jinak se pochvalně usmíval,“ doplnil malíř.

Foto: Jonathan Yeo, ČTK/AP

Detail nejnovějšího portrétu krále Karla III.

„Podobně jako motýl, kterého jsem namaloval nad jeho ramenem, se vyvíjel tento portrét i (králova) role ve veřejném životě,“ uvedl výtvarník, který dříve namaloval portrét Karlova otce, prince Philipa, ale i přírodovědce Davida Attenborougha, britského expremiéra Tonyho Blaira či Pákistánky Malaly Júsufzaiové, laureátky Nobelovy ceny za mír.

Obraz objednala ještě Alžběta II.

Překvapivým prvkem portrétu Karla III., který před časem oznámil, že trpí rakovinou a prodělává léčbu, jsou podle BBC právě ostré odstíny rudé a červené, ale i purpurové či okrové, které splývají s královou uniformou a ze kterých vystupují jen jeho ruce a obličej. „Zaujme na něm i styl s přiznanými tahy štětce a kapkami barvy,“ poznamenala stanice.

„Mým cílem bylo odkázat na tradiční portrétování královské rodiny, ale způsobem, který odráží monarchii 21. století a hlavně komunikuje (královu) hlubokou lidskost,“ dodal Yeo.

Portrét, malovaný olejovými barvami na plátno, byl odhalen v Buckinghamském paláci. Měří zhruba 2,6 na 1,9 metru a očekává se, že bude vystaven od konce srpna ve výstavní hale v londýnském City. Zakázku Yeo dostal v roce 2020, kdy v Británii ještě vládla Karlova matka Alžběta II. a současný panovník měl titul prince.

Karel III. se po týdnech vrátil na veřejnost, navštívil onkologii

Zahraniční

Výběr článků

Načítám