Hlavní obsah

Brýle pro rozšířenou realitu i láhve vína. Europarlament chce po Le Penovi 300 tisíc za neoprávněné účtování nákladů

Brýle pro rozšířenou realitu, chytré náramky nebo láhve vína. I to si neoprávněně do oficiálních nákladů účtoval někdejší krajně pravicový francouzský europoslanec Jean-Marie Le Pen, vyplývá podle AFP ze zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Po již 96letém otci političky Marine Le Penové proto nyní Evropský parlament požaduje více než 300 tisíc eur (7,6 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Jean-Marie Le Pen na archivním snímku

Článek

Evropský parlament sdělil Le Penovi přesnou částku 8. července, dokument však není veřejný. Le Penův právník François Wagner agentuře AFP sdělil, že jeho klient se proti tomuto rozhodnutí odvolal k Tribunálu Evropské unie.

Zakladatel krajně pravicové strany Národní fronta (FN) byl poslancem Evropského parlamentu s roční přestávkou od roku 1984 až do roku 2019, tedy 34 let. Le Pen po parlamentu požadoval proplacení výdajů za bulletiny, pera, vizitky, kravaty, deštníky, kuchyňské váhy, stolní hodiny, chytré náramky, brýle pro virtuální realitu a 129 lahví vína. Na to ale podle EP neměl nárok, neboť pravidla unijní instituce mimo jiné zakazují používat evropské prostředky na politickou kampaň.

Le Penová jde před soud kvůli obvinění ze zpronevěry evropských dotací

Evropa

Úřad OLAF zejména zjistil, že mnoho Le Penem objednaných odborných zpráv z let 2009 až 2018 byly ve skutečnosti zkopírované texty z volně dostupných zdrojů, ale byly za ně účtovány nadměrné částky.

Šestadevadesátiletý Le Pen se ze zdravotních důvodů stáhl z veřejného života. Ve Francii se ale v tuto chvíli koná soud s jeho někdejšími kolegy z FN, kteří jsou podezřelí, že v letech 2004 až 2016 z evropských prostředků vypláceli mzdu zaměstnancům, kteří ve skutečnosti pracovali pro Národní frontu. Mezi více než dvacítkou obviněných je i  Le Penová, stejně jako ostatním jí hrozí až deset let vězení, pokuta milion eur (25,2 milionu Kč) a desetiletý zákaz ucházet se o veřejné funkce.

Před soudem měl stanout i Le Pen, ale předložil zdravotní dokumenty potvrzující, že není schopen vypovídat. Někdejší vůdce francouzské krajní pravice přesto koncem září zpíval s neonacistickou hudební skupinou, která jej navštívila u něj doma. Podle médií to jsou členové neonacistické kapely Match Retour, která se hlásí k síti Blood & Honour.

Le Penová chce podat trestní oznámení na osoby, které dovolily, aby do domu jejího otce kapela přišla. Bývalý europoslanec a zakladatel strany Národní fronta (FN), později přejmenované na Národní sdružení (RN), je podle ní tak slabý, že není schopen činit jasná rozhodnutí.

Le Penová a Salvini se připojí k frakci Patrioti pro Evropu

Evropa

Výběr článků

Načítám