Hlavní obsah

Teroristický útok nožem na městských slavnostech v Solingenu: Žena a dva muži mrtví, osm zraněných

Aktualizováno

Během oslav 650. výročí města Solingen ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko začal v pátek kolem 21:45 muž náhodně bodat kolemjdoucí. Tři lidé jsou mrtví, dalších osm je zraněno, z nichž pět je v kritickém stavu, píše web týdeníku Focus. Pachatel je na útěku.

Teroristický útok nožem na městských slavnostech v Solingenu: Žena a dva muži mrtví, devět zraněnýchVideo: Reuters

Článek

Útok se odehrál na náměstí Fronhof, kde bylo postavené pódium a vystupovaly tam kapely. Právě na lidi u pódia se útočník zaměřil. Na místě zemřeli dva muži a jedna žena, kteří pocházeli ze Solingenu a Düsseldorfu, uvedl Spiegel. První informace hovořily o tom, že čtyři lidé jsou v kritickém stavu. Jeden z pořadatelů Philipp Miller řekl, že záchranáři bojovali o život devíti lidí.

Policie v sobotu ráno upřesnila, že zraněných je osm, z nich pět je v kritickém stavu.

Na místě zasahovaly desítky záchranářů, píše Bild.

„Útočník bodal lidi náhodně. Po útočníkovi se intenzivně pátrá a do jeho hledání je nasazeno velké množství policistů,“ řekl Smluvčí wuppertalské policie Sascha Kresta. Dodal, že policie předpokládá, že muž jednal sám.

Pachatel bodal lidi cíleně do krku, vyšetřovatelé proto útok kvalifikovali jako teroristický čin, nikoliv akt psychického vyšinutí. Podle svědků, které citoval deník Bild, byl pachatel arabského vzezření.

„Asi metr od mě se najednou zhroutil jeden muž. Když jsem se otočil, za mnou leželi na zemi další pobodaní lidé,“ popsal útok jeden ze svědků.

České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi útoku byli Češi.

Pachatel je na útěku. Policie postupně nasadila 40 taktických vozidel.

Do Solingenu dorazila speciální protiteroristická jednotka Severního Porýní-Vestfálska SEK. Křižovatky ve městě jsou uzavřené a vedení města vyzvalo obyvatele, aby neopouštěli své domovy. Nad centrem města kroužil vrtulník, napsal web týdeníku Focus.

Útok pod pódiem

Útok se odehrál na náměstí Fronhof v centru města, kde bylo u příležitosti městské slavnosti zřízeno pódium a hrály tam kapely. Bezprostředně před pódiem měl pachatel na návštěvníky zaútočit.

Svědek Lars Breitzke vypověděl listu Solinger Tageblatt, že mu bylo jasné, že je něco špatně, když viděl zpěváka na scéně s podivným výrazem ve tváři. „Pak vedle mne spadla jedna osoba.“

Foto: Profimedia.cz

Centrum Solingenu je uzavřené a operuje v něm speciální protiteroristická jednotka SEK.

Starosta města Tim Kurzbach je útokem zděšen. „Dnes (pátek) večer jsme všichni v šoku, prožíváme hrůzu a velký zármutek. Všichni jsme chtěli společně oslavit výročí našeho města a nyní musíme truchlit nad úmrtími a zraněními,“ napsal na Facebooku.

„Trhá mi srdce, že došlo k útoku na naše město. Mám slzy v očích, když pomyslím na ty, které jsme ztratili. Modlím se za všechny, kteří stále bojují o život,“ dodal Kurzbach.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Záchranáři na místě útoku

Ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul (CDU) dorazil do Solingenu ještě v noci. „Nechcete věřit tomu, co tady na místě činu vidíte. Je to depresivní. Myslím na rodiny obětí a na zraněné. Nyní se můžeme jen modlit, aby to vážně zranění zvládli,“ řekl.

V centru bylo velké množství lidí, protože program slavností byl naplánován dlouho do noci. Slavnosti jsou přerušené. Původně měly trvat tři dny a organizátoři očekávali až 80 tisíc návštěvníků.

Němci se ve své zemi bojí, kriminalita stoupá

Evropa

Výběr článků

Načítám