Hlavní obsah

Britští manželé nevědomky převezli z Francie migranta. Po jeho nahlášení dostali tučnou pokutu

Udělali správnou věc, a přesto dostali vysokou pokutu. Tři tisíce liber (90 600 Kč) museli zaplatit britští manželé za to, že se jim při návratu z Francie nepozorovaně vplížil do jejich dodávky migrant, což po zjištění sami okamžitě nahlásili policii.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Migranti u severofrancouzského Calais - ilustrační foto

Článek

Paní Jane a její manžel Ed vyrazili do země galského kohouta na nákupy starožitností, s nimiž už léta obchodují. Na zpáteční cestě bez potíží prošli kontrolou v Calais - severofrancouzském městě, odkud se na britské ostrovy permanentně snaží dostat stovky migrantů.

Při vyřizování celních náležitostí si odskočili do supermarketu, auto ale nechali odemčené. Při odjezdu pan Ed ve zpětném zrcátku zjistil, že z ložné plochy trčí lidská noha. Zakřičel „vystupte!“, což vetřelec udělal, a pelášil pryč.

Po následné cestě eurotunelem pod kanálem La Manche a jízdě po jihovýchodní Anglii do hrabství Norfolk náhle zaslechli ze zadní části vozidla hluk. Když zastavili a zkontrolovali ložnou plochu dodávky, objevili podle serveru Daily Mail jiného nezvaného pasažéra - „tmavého malého muže s mobilním telefonem“.

Ihned vše nahlásili policii, zatímco migrant vyskočil a schoval se za nedalekou čerpací stanicí. Tam jej o pár minut později policisté zatkli.

Po několika dnech však manželé dostali dopis od pohraniční stráže, jehož obsahu dlouho nechtěli uvěřit. Byla v něm výzva k zaplacení tří tisíc liber za to, že „propašovali do země migranta“.

Před branami Evropy čekají statisíce migrantů. Tikajícími bombami jsou Libye a Mauritánie

Evropa

Úřad uznal, že to bylo nevědomě, ale paní Jane s mužem prý pochybili tím, že si vozidlo řádně nezajistili. Úředníci také manželům vytkli, že už v Calais neinformovali francouzské pohraničníky o prvním pokusu o proniknutí do jejich auta.

„Mysleli jsme si, že jsme udělali správnou věc, když jsme zavolali policii a informovali ji o situaci. Netušil jsem, co bude následovat,“ řekl Ed k příběhu, který se odehrál už koncem loňského roku, ale až nyní o něm informoval média. „Cítil jsem se jako zločinec,“ dodal.

„Kdybych ho jednoduše vysadil na odpočívadle a policii neinformoval, byli bychom na tom o 3000 liber lépe. Naprosté šílenství,“ dodal pan Ed.

„Ed si prostě neuvědomil, že je tam ještě někdo další,“ hájila manžela paní Jane s tím, že francouzští celníci na terminálu eurotunelu sami auto otevřeli, nahlédli dovnitř a pak jej mávnutím rukou pustili dál.

„Moje první reakce na pokutu byla ‚Proč?‘. Neudělali jsme přece nic špatného. Nevolali bychom policii, kdybychom věděli, že se to stane,“ řekla dále paní Jane. „Moje rada každému v podobné situaci je, aby prostě nechal migranta na odpočívadle odejít a nic nehlásil,“ dodala.

Pořád jenom brečím, říká afghánský uprchlík v Calais

Zahraniční

Výběr článků

Načítám