Hlavní obsah

Britská školačka s alergií dostala v kavárně mléko místo sójové náhražky, zemřela

Za smrtí třináctileté Hannah, která zemřela po návštěvě jedné z londýnských provozoven kavárenského řetězce Costa Coffee, může být špatně vyřízená objednávka. Britské úřady začnou příští týden případ vyšetřovat kvůli podezření, že dívka podlehla silné alergické reakci poté, co v horké čokoládě dostala mléko místo objednané sójové náhražky, napsal web listu Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tragédie se odehrála letos 8. února, kdy se dívka s matkou před návštěvou zubaře zastavily v kavárně a objednaly si horkou čokoládu se sójovým mlékem. Právní zástupci rodiny přitom tvrdí, že matka personál upozornila na to, že její dcera od útlého dětství trpí silnou alergií na mléko, vejce, ryby a pšenici.

Když se ale dívka v čekárně zubní ordinace poprvé napila, hned řekla, že v nápoji není sójové mléko. Dvojice pak spěchala do blízké lékárny, jejíž zaměstnanci poskytli Hannah pomoc za použití adrenalinového pera. Krátce poté dorazili záchranáři, kteří dívku v anafylaktickém šoku odvezli do nemocnice. Nic z toho však nestačilo - dívka byla prohlášena za mrtvou tentýž den krátce po poledni.

Případem se začne v pondělí zabývat úřad koronera ve Východním Londýně. „Očekává se, že šetření potrvá týden a na základě svědectví jedenácti svědků a expertů se bude zkoumat, za jakých okolností Hannah zemřela,“ napsal Daily Mail.

Anafylaktický šok

Jedná se o životu nebezpečnou alergickou reakci. Nejčastěji se anafylaktický šok dostavuje při podání cizorodých bílkovin či po bodnutí hmyzem. Následná reakce je velice rychlá - nejčastěji je patrná nevolnost, mžitky před očima či bledost a mrazení. U jedince s takto prudkou alergickou reakcí hrozí, že upadne do bezvědomí. Alergeny působící v těle většinou paralyzují dýchací, ale i cévní systém, proto je nutná okamžitá pomoc.

Osmiletý chlapec v USA zemřel po požití jahod darovaných škole v rámci benefice

Zahraniční

Aerolinka měla ignorovat cestující s alergií na ořechy. Žena sáhla k drastickému řešení

Cestování

Výběr článků

Načítám