Hlavní obsah

Britové hledají cestu zpět do EU prostřednictvím testů DNA

Ve Velké Británii se v posledních letech rozmohlo využívání testů DNA jako podkladů pro zisk dvojího občanství v jiné zemi. Více než lidí, již hledají ztracenou rodinu nebo členů etnických menšin hledajících svůj předkoloniální původ, je ovšem těch, kteří se prostřednictvím svých předků snaží opět nabýt občanství v Evropské unii.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v ulicích Londýna

Článek

Od roku 2000, kdy se genetické genealogické testy poprvé dostaly na trh, je po celém světě využilo více než 40 milionů lidí. Využívání jejich výsledků k žádání o občanství v zahraničí je ovšem nový trend, uvádí deník The Guardian. Podle ředitelky Milnerova evolučního centra Univerzity v Bathu Turi Kingové tento trend navíc v budoucnu ještě poroste.

V současnosti podle ní britští klienti testovacích společností nejčastěji doufají, že ve svém DNA objeví předka ze sousedního Irska. Šance na úspěch je v tomto ohledu poměrně vysoká, protože svobodné irské matky byly po desetiletí nuceny dávat své děti v Británii k adopci.

Mluvčí irského ministerstva zahraničí potvrdil, že již bylo zaregistrováno značné množství žadatelů o irské občanství, již jako důkaz pro svůj požadavek používají právě výsledky testů DNA. Potvrdil též, že tyto výsledky irské úřady považují za přijatelný důkazní materiál.

V centru Londýna hořel palác Somerset House

Evropa

Jako konkrétní případ zmiňovaného trendu britský list zmiňuje čtyřiapadesátiletého obchodního analytika Richarda Sayerse, jenž se v roce 2022 v televizním pořadu Rodinná tajemství DNA dozvěděl, že je jeho otec Ir. Rodák z Liverpoolu dal tedy nejprve opravit svůj rodný list a pak si úspěšně zažádal o rodný list. Následně si mohl bez problémů splnit svůj sen přestěhovat se do zahraničí. Ne však do Irska, ale do La Mangy ve Španělsku.

Advokátka Louisa Ghevaertová zaměřující se na rodinné právo uvedla, že jen ona dostává měsíčně tři až pět žádostí o opravu nepřesného rodného listu. Její klienti pak mají nejčastěji jeden ze tří důvodů. „Vidím, že se klienti dělí na lidi s nárokem na dědictví, lidi, které pohání osobní identita a odkaz předků, a lidi, kteří chtějí získat dvojí občanství. Je to směsice, jak by se dalo čekat, ale mám za to, že brexit hodně lidem ukázal výhody občanství v EU,“ vypověděla Ghevaertová.

Londýnský soud obvinil dvojici náctiletých z terorismu

Evropa

Výběr článků

Načítám