Hlavní obsah

Británie zakazuje mačety a nože s čepelí delší než 20 centimetrů

Ve Velké Británii se počet zločinů spáchaných noži za posledních pět let téměř zdvojnásobil. Tamní vláda se teď snaží situaci řešit. V úterý vstupuje v platnost zákon, který zakazuje vlastnit mačety nebo nože, jejichž čepel je delší než 20 cm. Zákaz by se měl v budoucnu rozšířit, britské ministerstvo chce zakázat například meče Ninja.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přestože Británie patří mezi nejbezpečnější země na světě, zločiny spáchané nožem se v Anglii a Walesu staly nejčastějším způsobem vraždy. Počet podobných zločinů tu roste nepřetržitě od roku 2012. V období končícím v březnu 2023 tam došlo podle statistik k 244 smrtelných pobodáním.

Útoky, které se v poslední době v Británii staly, vyvolaly mezi obyvateli strach a lidé žádali . po vládě činy. Snížit kriminalitu páchanou noži je hlavním cílem nového premiéra a lídra labouristů Keira Starmera. Ten sám slíbil, že udělá vše pro to, aby se počty útoků snížily v příštích deseti letech na polovinu.

Foto: Nathan Howard, Reuters

Britský premiér Keir Starmer

Zákon, který začne od úterý platit, zakazuje vlastnit nebo prodávat nože typu Zombie a také mačety, jejichž délka přesahuje 20 centimetrů. Zda bude nový zákon účinný, se teprve ukáže. Mačety figurovaly jako vražedná zbraň pouze ve 14 z 244 dříve zmíněných případů.

Spěte klidně, andílci. Zdrcení Britové vzpomínají na zavražděné dívky

Evropa
Foto: Profimedia.cz

Nůž typu Zombie

Starmer se chce soustředit především na mladé lidi, kteří jsou podle statistik nejčastějšími vlastníky podobných zbraní. Začít chce ztížením nákupu nebezpečných zbraní na internetu. „Příliš mnoho nožů je příliš snadno dostupných,“ řekl.

Kampaně se účastní i hvězda Hollywoodu Idris Elba, jehož nadace Elba Hope Foundation se stala součástí boje proti zločinům páchaným noži. Podle něj je zásadní zaměřit se na mladé ve věku od 16 do 24 let. „Kriminalitu páchanou noži nevymýtíme, to nemůžeme a ani to není reálné. Ale můžeme řešit příčiny,“ řekl Idris Elba.

Velká Británie se stále vzpamatovává z červencového útoku nožem v Southportu, po kterém zemřely tři dívky a dalších deset bylo zraněno. Sedmnáctiletý Axel Rudakubana, původem z Walesu, byl zatčen pro podezření z vraždy a pokusu o vraždu.

Na jihu Británie pobodali osmiletou dívku

Evropa

Výběr článků

Načítám