Hlavní obsah

Británie se chystá na protest radikálů: Podniky barikádují okna a zavírají o hodiny dříve

Birmingham

Zabarikádovaná okna i zavíračka ve tři odpoledne. Podniky v britském městě Birminghamu se připravují na středeční protest ultrapravicových radikálů, ke kterému by mělo dojít v osm hodin večer místního času (21:00 SELČ) u centra pro uprchlíky a migranty. Kromě Birminghamu by protesty měly zasáhnout další desítky britských měst.

Reportáž z Birminghamu Video: Vojtěch Bauer, Jakub Haljuk, Novinky

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje z Birminghamu)

„Někteří zaměstnanci dnes do práce vůbec nepřišli,“ sdělil Novinkám 52letý Mustafa, majitel restaurace Cappadocia, která se nachází jen přes silnici od místa chystaného protestu. „Bojíme se. Pro jistotu zavřeme ve tři odpoledne a okna a dveře zabarikádujeme. Máme tu děti. Nechceme, aby se jim nebo komukoli dalšímu cokoli stalo,“ dodal.

Mustafa dále uvedl, že s protesty nechce mít nic společného. „Chci tu prostě žít a pracovat. Levicové ani pravicové protesty mě nezajímají. Nechci se do nich nijak zapojovat,“ vysvětlil.

Do Mustafovy restaurace navíc neznámý člověk přinesl leták, který na středeční nepokoje upozorňuje. Píše se v něm, aby se všichni obyvatelé Birminghamu spojili a společnými silami zastavili „ultrapravicový fašismus“.

Foto: Jakub Haljuk, Novinky

Leták kolující po Birminghamu

Propalestinský pochod byl o život, popsala Novinkám manažerka restaurace v Birminghamu

Evropa

Podobně jako restaurace Cappadocia bude středeční odpoledne řešit téměř každý podnik v blízkosti centra pro uprchlíky a migranty v Chamberlain Building na Frederick Street.

„My zavřeme ve čtyři odpoledne, obvykle to je ale až v deset,“ nastínil Antony z fastfoodové restaurace Captain Johns. „Prostě z těch protestů máme strach. Nechceme se jich nijak účastnit,“ uvedl.

Stejně jako Cappadocia a Captain Johns zavře dříve i restaurace Naked Chicken, Rose Villa Tavern nebo i The Button Factory, která leží více než sto metrů od budovy centra pro migranty.

Kromě restaurací bude dříve zavírat i obchod Tesco Express, jemuž kolem jedné hodiny odpoledne místní firma přijela dřevěnými bloky zabarikádovat okna i dveře. Stejně se na protesty připravila i prodejna šperků Lois Bullion nebo kavárna Costa Coffee.

Novinky navštívily na desítku různých podniků. Nikdo ze zaměstnanců ovšem nechtěl poskytnout rozhovor na kameru. Jak sami uvedli, prostě se báli, aby násilnosti nezasáhly cíleně je samé nebo jejich rodinu.

Protesty po celé Británii

Kromě Birminghamu se na nepokoje připravuje i několik desítek dalších britských měst. Podle televize Sky News se ve středu večer chystá více než stovka různých protestů. Kvůli tomu místní úřady vyšlou do ulic šest tisíc dalších policistů, kteří s případnými násilnostmi budou bojovat.

Výtržnosti začaly minulý týden poté, co sedmnáctiletý mladík v Southportu ubodal tři malé dívky a dalších deset lidí zranil. Jedna dívka se nachází stále v nemocnici, dalších devět lidí již bylo propuštěno do domácí péče.

Úřady nejprve neuvedly, kdo za vraždami stál. Na sítích se ale ihned začalo spekulovat o tom, že se jednalo o imigranta a muslima, což se později ukázalo jako dezinformace. Z vraždy tří dívek byl totiž obviněn tehdy ještě 17letý Axel Muganwa Rudakubana, který se v Británii narodil a jehož rodiče do Spojeného království imigrovali z africké Rwandy.

Rasistické násilí v Británii neutichá. Policie zasahovala celou noc

Evropa

Výběr článků

Načítám