Hlavní obsah

Británie mimo EU? Chce to méně než čtvrtina Britů, ukázal průzkum

Že by Velká Británie měla zůstat mimo Evropskou unii, se domnívá méně než čtvrtina tamních obyvatel, ukázal ve středu zveřejněný průzkum. Též se výrazně zvýšil počet obyvatel, kteří si myslí, že měl brexit negativní dopad na ekonomiku nebo imigraci. Ačkoliv se 4. července budou v Británii konat parlamentní volby, brexit dosud v předvolebních bojích jako významné téma nefiguruje.

Foto: Profimedia.cz

Budova britského parlamentu

Článek

Setrvání země mimo EU podporuje pouze 24 % Britů, ukázal Průzkum britských společenských postojů provedený Národním centrem společenského výzkumu, informuje agentura Reuters. Podle průzkumů téže organizace bylo před pěti lety pro odchod země z EU 36 % občanů a v roce 2016, kdy o brexitu rozhodlo referendum, odchod podporovalo 41 % obyvatel.

Průzkum také ukázal, že se výrazně zvýšil počet Britů, kteří se domnívají, že na palčivé problémy, jako je ekonomika nebo imigrace, měl brexit negativní dopad. Obzvláště pak tomu tak je u voličů, kteří pro brexit před osmi lety hlasovali. „Zkrátka zdá se, že pro mnohé, kteří pro odchod z EU hlasovali, brexit nedopadl tak, jak čekali,“ stojí ve finální zprávě o závěrech průzkumu.

V roce 2019, kdy se naposledy konaly parlamentní volby, vnímalo negativní dopad brexitu na ekonomiku 18 % voličů, jež pro něj hlasovali. Nyní jejich počet činí 40 %. Míra imigrace se pak kvůli odchodu z EU zvýšila podle téměř dvou třetin dřívějších podporovatelů brexitu. Před pěti lety tento výsledek očekávalo pouze pět procent z nich.

Británie odsoudila dva 12leté vrahy. Své oběti probodli srdce mačetou

Evropa

Průzkumu se od půlky loňského září do konce října zúčastnilo 5578 lidí. Dále odhalil též rekordní propad důvěry ve vládu. 45 % dotázaných uvedlo, že britské vládě „téměř nikdy“ nevěří, že postaví potřeby národa před zájmy vlastní politické strany.

Nadcházející britské parlamentní volby se budou konat už 4. července. Jde o první parlamentní volby od formálního odchodu země z EU. I přesto však brexit dosud nefiguruje mezi významnými tématy předvolebních kampaní. Krom ekonomiky a imigrace se spíše řeší možné zvyšování daní, konzervativní návrh na zavedení povinné vojenské služby nebo skandální předčasný odchod premiéra Rishiho Sunaka z oslav výročí vylodění Spojenců v Normandii.

Ostuda britského premiéra. Z oslav výročí Dne D odešel kvůli předvolební kampani

Evropa

Výběr článků

Načítám