Hlavní obsah

Brazilský prezident zrušil cestu do Ruska na summit BRICS. Odůvodnil to zraněním

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva zrušil cestu na summit BRICS v Ruska poté, co utrpěl zranění hlavy, které způsobilo mírné krvácení do mozku. Informuje o tom britský deník The Guardian, podle něhož je i přes zranění prezident schopný vykonávat úřad. Summit BRICS se uskuteční v ruské Kazani od 22. do 24. října.

Foto: Reuters

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva

Článek

Prezidentská kancelář v prohlášení uvedla, že 78letý Lula se summitu BRICS, což je uskupení velkých rozvíjejících se zemí včetně Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky, zúčastní prostřednictvím videokonference. Původně měl odletět v neděli v 17 hodin místního času (22 hodin SELČ).

Lulův lékař Roberto Kalil v rozhovoru pro televizní kanál GloboNews uvedl, že prezident upadl, což mu způsobil „velké“ zranění zadní části hlavy, které si vyžádalo šití a mělo za následek „malé krvácení do mozku“ ve spánkově-čelní oblasti, cituje britský deník.

„Je ve stavu, který si vyžádá opakovaná vyšetření v průběhu týdne. Každé krvácení do mozku se může teoreticky v následujících dnech zhoršit, takže je důležité jej pozorovat,“ uvedl Kalil s tím, že se prezident má dobře a může se zapojit do běžných aktivit.

Mezinárodní zatykač? Ten můžu snadno obejít, vychloubá se Putin

Evropa

Výběr článků

Načítám