Hlavní obsah

Bratislavskou lékařku zastupuje kolegyně ve Staré Ľubovni. Je to 400 kilometrů

Bratislava

Endokrinoložku z Bratislavy zastupuje během její dovolené lékařka ve městě Stará Ľubovňa na severovýchodě Slovenska. Cesta autem do téměř 400 kilometrů vzdálené ordinace zastupující lékařky by pacientům trvala přes čtyři hodiny.

Foto: Novinky

Stará Ľubovňa je na druhém konci Slovenska.

Článek

Na tento případ upozornila televizi Markíza divačka, která potřebovala pomoc endokrinologa pro svoji matku.

„Navštívila proto polikliniku na Vajnorské ulici v Bratislavě. Na dveřích našla oznámení, že lékařku v době dovolené zastupuje jiná doktorka, která ovšem ordinuje ve Staré Ľubovni,“ uvedla TV Markíza.

V době návštěvy redaktorů televize tam už oznámení nebylo, ale na recepci polikliniky potvrdili, že lékařku opravdu zastupuje kolegyně ve Staré Ľubovni. Podle jednatele polikliniky panuje nedostatek endokrinologů a ti bratislavští nemají na zastupování kapacitu.

Zákonu vyhověla

Ministerstvo zdravotnictví konstatovalo, že lékaři mají v době dovolené pouze povinnost zabezpečit zastupování. „Zákon nestanovuje podmínky při určování zastupujícího lékaře v případě nepřítomnosti,“ uvedl komunikační odbor ministerstva zdravotnictví Slovenské republiky.

Zřizovatelem polikliniky je Bratislavský samosprávní kraj.

„Je to nemorální, ale zákon takovou alternativu připouští. Poskytovatel zdravotní péče svoji zákonnou povinnost splnil - zajistil zastupování v čase dočasné nepřítomnosti a současně na viditelném místě uvedl poskytovatele, který vykonává zastupování, a tuto skutečnost oznámil samosprávnímu kraji,“ reagoval odbor komunikace Bratislavského samosprávního kraje.

Lékařka Slovákovi s rakovinou oka odstranila to zdravé. Dostala podmínku a nesmí operovat

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám