Hlavní obsah

Branná povinnost a příděly. Německo dokončilo plán na případnou válku s Ruskem

Spolková republika zveřejnila 67stránkový dokument, v němž popisuje, jakým způsobem by Německo postupovalo, kdyby došlo na válku s Ruskem.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Německý ministr obrany Boris Pistorius hovoří při návštěvě cvičiště v německém Klietzu, kde ukrajinští vojáci procházejí výcvikem údržby tanků Leopard 1 A5

Článek

Podle nových vládních příprav na případný konflikt s Ruskem bude Německo v době války odvádět mladé lidi, distribuovat potraviny na příděl a stanice metra proměňovat v protiatomové kryty, cituje z dokumentu list The Telegraph.

Dokument popisuje, jak vypuknutí války ovlivní civilní obyvatelstvo, zejména ty, kteří vykonávají profese, jež mohou podporovat armádu.

Podle studie by se do Německa vrátila branná povinnost a úřad práce by měl pravomoc přimět kvalifikované občany starší 18 let pracovat v určitých oborech a zabránit jim v odchodu, pokud je jejich práce užitečná pro válečné úsilí.

„Německá vláda by také stanovila příděly potravin umožňující alespoň jedno teplé jídlo denně a spoléhala by se na tajné zásoby obilí, aby udržela potravinovou bezpečnost,“ podotýká Telegraph.

Na dálnici by měly tanky přednost

Německé podniky by musely přejít na obrannou výrobu, zatímco nemocnicím by bylo nařízeno, aby se připravily na velký příliv válečných obětí z fronty.

Současně by Německo nařídilo velký přesun vojsk na východ k obraně východního křídla NATO. Možná bude také muset na německém území přijmout a nakrmit tisíce spojeneckých vojáků NATO, kteří budou projíždět směrem k frontové linii, upozorňuje materiál.

Foto: Büttner Jens, ČTK

Německý ministr obrany Boris Pistorius (uprostřed), ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a Manuela Schwesigová (vlevo) , ministerská předsedkyně Meklenburska-Předního Pomořanska, se v úterý zdravili s vojáky ve výcvikovém prostoru, kde se Ukrajinci seznamují s výcvikem ukrajinských vojáků na raketový systém protivzdušné obrany Patriot.

Počítá se i s detaily: tanky a další vojenská vozidla by dostaly plnou přednost na německých silnicích a železničních trasách a vláda by měla pravomoc pozastavit leteckou dopravu.

Některé aspekty každodenního života by naopak zůstaly beze změn, například zasedání Spolkového sněmu v zájmu zachování demokracie nebo třeba pravidelný svoz odpadků.

Všichni lékaři, zdravotní sestry, psychologové a dokonce i veterináři by byli rozděleni mezi bundeswehr a péči o civilisty.

Německá média budou povinna okamžitě poskytovat určité aktuální informace a německé úřady budou moci evakuovat určité části Německa, přičemž budou dbát na to, aby nedošlo k rozdělení rodin.

Musel Pistorius brannou povinnost změkčit?

Boris Pistorius (SPD), německý ministr obrany, slíbil, že v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu učiní z Německa zemi „připravenou na válku“, a ve středu při vystoupení ve Spolkovém sněmu varoval, že přímý konflikt by mohl vypuknout již za pět let.

Pistorius rovněž usiloval o návrat branné povinnosti v době míru, aby se zvýšil počet mužů v bundeswehru. „Narazil však údajně na tvrdý odpor spojenců ze své sociální demokracie, včetně kancléře Olafa Scholze, takže návrh zmírnil,“ konstatuje Telegraph.

Německo nemá dostatek vojáků. Ministr chce, aby mladí muži povinně vyplňovali odvodní dotazník

Evropa

Výběr článků

Načítám