Hlavní obsah

Borrell: Musíme zabránit další izraelské operaci v Libanonu

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell prohlásil, že je potřeba se vyhnout další izraelské operaci v Libanonu. Podle něho by to totiž mohlo v regionu ještě více eskalovat situaci.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell

Článek

„Musí být zaručena suverenita Izraele i Libanonu a jakýkoli další vojenský zásah situaci dramaticky zhorší. Je potřeba se tomu vyhnout,“ prohlásil podle agentury AFP Borrell po mimořádném jednání ministrů zahraničí EU.

Šéf unijní diplomacie se tak vyjádřil ve chvíli, kdy se podle zdroje agentury Reuters u hranic s Libanonem hromadí izraelští vojáci, jejichž postavení naznačuje, že jsou připraveni vpadnout na libanonské území.

Zdroj listu The Washington Post zase uvedl, že „pozemní operace v Libanonu“ je již na spadnutí. Prozatím však není jasné, co přesně má Izrael v plánu. Židovský stát navíc žádnou operaci prozatím neoznámil, armáda nicméně uvedla, že se chystá na „další fázi konfliktu“.

Izrael na jednotky Hizballáhu útočí poté, co toto teroristické hnutí po útocích Hamásu 7. října začalo intenzivněji ostřelovat cíle v Izraeli.

USA posílají na Blízký východ dalších několik tisíc vojáků

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám