Hlavní obsah

Boj je marný. Aktivisté v Německu masově pomáhají migrantům obelstít systém bezhotovostních dávek

Německé úřady marně bojují s aktivisty, kteří našli způsob, jak obelstít systém a pomoci běžencům k hotovosti, kterou jim nové platební karty omezují. Prostředkem pro chytračení je právě nově zavedená platební karta, píše web deníku Bild.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žadatelé o azyl jsou podněcováni k tomu, aby prostřednictvím platební karty nakupovali v supermarketech poukázky a ty potom vyměnili na kontaktních místech (např. kavárny, obchody se smíšeným zbožím Späti, které jsou otevřené 24 hodin) za hotovost, píše Bild.

Aktivisté zároveň vyzývají občany, aby si tyto poukázky kupovali – a tím se získala hotovost pro migranty. Návod, jak vyměnit poukázky za hotovost, je v příručce vedené v sedmi jazycích včetně arabštiny na internetu a nalézt se dá například na stránkách organizace offen-muenchen.

Tato akce ve velkém odstartovala už letos v létě v Hamburku a v Mnichově. Po celém Německu existuje již 20 kontaktních míst – včetně kanceláří Linkspartei v Mnichově a Zelených v Řeznu. Akce se dokonce účastní i fanklub FC Bayern, který prodává nahromaděné vouchery během domácích zápasů.

Německo od léta ruší migrantům dávky v hotovosti a zavádí předplacené karty

Evropa

„Chceme to celé záměrně rozložit,“ tvrdí organizátoři akce ve dvou obchodech Späti v Jeně deníku Ostthüringer Zeitung. Hnutí Seebrücke Erfurt prý nabízí i jakousi doručovací službu: „Protože to v současné době postihuje hlavně venkovské oblasti Durynska, výměna probíhá především s tamními lidmi,“ uvádí se na stránce instagramu.

Nápor je velký. Aktivisté v Hamburku uvedli, že se tam za jeden měsíc podařilo vyměnit poukázky za 20 tisíc eur (504 tisíc korun). V mnichovské čtvrti Westend během pár hodin dorazilo kolem stovky žadatelů o azyl, kteří chtěli měnit vouchery za peníze. Kvůli vysoké poptávce se na většině míst musel výdej peněz omezit na jeden voucher na osobu v hodnotě 50 euro.

Bavorské ministerstvo vnitra musí podvodům jen nečinně přihlížet. Podle policie a státního zastupitelství zatím neexistuje žádný prostředek, jak tomu zabránit.

S velký úsilím se v Německu postupně zavedly speciální karty pro běžence, které měly zamezit zneužívání dávek a vyvádění peněz do zahraničí. Migrantům se na ni převádějí dávky, mohou s ní platit v obchodech za jídlo, oblečení a dopravu, nemohou ale platit například sázky, převádět peníze do zahraničí a vybírání hotovosti je omezeno na 50 eur měsíčně (1260 korun).

Německo je pro migranty magnetem. A nevábí je jenom štědré dávky

Evropa

Výběr článků

Načítám