Hlavní obsah

Blíží se zlom, teploty ve střední Evropě prudce spadnou a začne sněžit

Zatímco západ a jih Evropy postihly bouře, střední část starého kontinentu si stále užívá tereziánského babího léta s teplotami kolem 20 stupňů Celsia. Razantní zlom se ale blíží, a v posledních dnech října by se měl dokonce objevit i sníh, předpovídají meteorologové.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 22. 10. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

Americký model GFS počítá s tím, že se od příštího týdne výrazně ochladí, a sněžit by mohlo dokonce i v nížinách, v oblastech 300 metrů nad mořem. Ochlazení přináší do střední Evropy tlaková výše, která se ke konci tohoto týdne vytvoří nad Britskými ostrovy.

„V Česku nastane zlom v pondělí 28. října, kdy k nám začne proudit chladný vzduch. Sněžit bude především na horách, v noci může sněžit i v nižších polohách. Teploty se budou pohybovat kolem 9 stupňů, v noci se mohou dostat i na -1 °C,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Zabijte je, ovládají počasí. Americkým meteorologům chodí kvůli hurikánům výhrůžky smrtí

Amerika

Meteorologové počítají s tím, že mezi 28. říjnem a 4. listopadem se budou denní teploty pohybovat mezi 6 a 9 stupni Celsia. Mělo by být oblačno, místy déšť, na horách sněžení. „Chladné počasí vydrží do neděle 4. listopadu, potom by se mělo postupně oteplovat. V následujících dnech by se měly teploty pohybovat nad normálem obvyklým pro listopad, tedy mezi 12 a 14 stupni,“ uvedla Honsová.

Svatý Martin by na bílém koni letos přijet neměl. „To, co nasněží, by mělo do 11. listopadu roztát,“ dodala Honsová. Brzký nástup zimy proto nelze očekávat.

FOTO: Vzácný úkaz na noční obloze. Tato kometa už se nikdy nevrátí

Domácí

Výběr článků

Načítám