Hlavní obsah

Blesk udeřil do zaplněné pláže na Jadranu, tři ženy utrpěly zranění

Tři ženy utrpěly vážná zranění, když na zaplněnou pláž v Alba Adriatica na jadranském pobřeží Itálie udeřil blesk. S nejhorším postižením vyvázla 41letá Italka, kterou záchranáři museli kvůli zástavě srdce oživovat a vrtulníkem ji dopravili do nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incident se podle tiskové agentury ANSA odehrál v sobotu kolem poledne. Blesk vážně zranil také 64letou belgickou turistku, která si po zásahu stěžovala na necitlivost spodní poloviny těla. Když na pláži dostávala první pomoc, utrpěla ještě infarkt a rovněž ji zdravotníci museli během převozu na kliniku resuscitovat.

Třetí vážně zraněnou je 44letá Italka, která ochrnula na jednu nohu. Několik dalších lidí utrpělo šok.

Blesk trojici žen zasáhl ve chvíli, kdy se procházely po pláži. Pokud by je stihl ve vodě, byly by následky podle záchranářů zřejmě mnohem horší.

Počasí na místě neštěstí podle serveru RaiNews nenasvědčovalo tomu, že by bezprostředně hrozily údery blesku. „Obloha byla sice zatažená a krátce mrholilo, na pláži ale pořád bylo hodně lidí. Pak jsme slyšeli ránu a propukla panika. Byla to apokalyptická scéna,“ uvedl jeden ze svědků s tím, že na zemi zůstaly ležet tři ženy.

Odborníci po incidentu varovali, že lidé by při hrozící bouři neměli zůstávat ve vodě. „Voda je dobrý elektrický vodič. Nejlepší je opustit pláž a ukrýt se. Pokud to není možné a člověk musí zůstat venku, je lepší být přikrčený, bez deštníku a daleko od ostrých nebo kovových předmětů,“ upozorňují experti. Nejlepší polohou je prý dřep, zatímco nebezpečnější je ležet nebo stát.

Turistku na pláži v Kolumbii zabil blesk

Amerika

Výběr článků

Načítám