Hlavní obsah

Bezpečnost nade vše. U olympijských sportovišť v Paříži zabavili už 60 dronů

Policisté v Paříži v posledních deseti dnech v okolí olympijských sportovišť zabavili v průměru šest dronů denně. Oznámil to v úterý premiér v demisi Gabriel Attal. Zdůraznil, že boj proti bezpilotním letounům je jednou z klíčových oblastí bezpečnosti olympijských her, které ve francouzské metropoli oficiálně odstartují v pátek. Přísná bezpečností opatření mají i další dopady na život ve městě, včetně cest do nemocnic.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Attal podle stanice France 24 uvedl, že zabavené drony v drtivé většině ovládali turisté, kteří si chtěli vyfotit olympijské areály. Jedním z provinilých pilotů dronu byl ale například mluvčí brazilské výpravy.

„Je proto důležité připomenout si, že létat s drony (kolem sportovišť) je zakázané,“ řekl francouzský premiér během návštěvy letecké základny ve Villacoublay u Paříže, kde je během olympijských her centrála jednotky pátrající po dronech a systém protivzdušné obrany. Za bezpečnost vzdušného prostoru zodpovídá francouzská armáda, která během olympijských her nasadí 18 000 vojáků, z toho 11 000 v Paříži a okolí.

Blížící se olympiádu v Paříži provázejí v rámci bezpečnostních opatření také četné uzávěry, které komplikují pohyb lidí po městě. Jedním z důsledků je i obtížný přístup ke zdravotnickým zařízením. Problém dostat se do nemocnice mají nejen pacienti, ale mnohdy i zaměstnanci, konstatovala stanice France 24.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Olympijská vesnice v Paříži

„Na vyzvednutí nebo odvezení jednoho pacienta obvykle potřebujeme 50 minut až hodinu. Teď je to ale jinak. Pán, který nás zavolal, už čeká dvě a půl hodiny. Děláme, co se dá, ale doprava je teď opravdu složitá,“ popsal olympijské přepravní podmínky jeden ze sanitářů.

Po operaci z nemocnice jedině metrem

Některé zdravotnické odbory tvrdí, že pořadatelé her tuto oblast podcenili. Úřady je údajně ujistily, že je vše nachystané, ale nikdo s nimi o pohybu sanitek a zdravotníků během her nemluvil, sdělili odboráři stanici BFM TV.

Absurdní situaci zažila podle BFM TV paní Laetitia, jejíž manžel podstoupil operaci srdce v nemocnici Pitié-Salpêtrière. Když se ptala lékařů, jak ho tam vyzvednout, vedení nemocnice jí doporučilo metro. Do takzvané červené oblasti totiž nesmí ani taxíky, ale jen pohotovostní vozy.

Ruské televize nebudou vysílat olympiádu v Paříži

Evropa

Hry v pátek začnou slavnostním zahájením na Seině. Kvůli omezení přístupu k řece vyrostlo 44 000 zátarasů a kontrolních bodů. Pro vstup do vyhrazených oblastí je potřeba se prokázat QR kódem. Na to si stěžují majitelé obchodů a restauratéři. Hry jim sice mají přinést četné zákazníky, ale v posledním týdnu před zahájením jsou ulice v centru Paříže liduprázdné, protože do vyhrazených oblastí se nedostane nikdo bez povolení.

Radost z uzávěr má jen část místních obyvatel. „Je to skvělé, nikdo tady není, žádná auta. Je to opravdu příjemné, jsou slyšet i ptáci,“ raduje se jeden z obyvatel centra Paříže. „Je to něco naprosto výjimečného, máme pocit, že máme Paříž jen pro sebe, a to se opravdu často nestává,“ říká jeho sousedka.

Zopakujeme Mnichov 1972, hrozí izraelským sportovcům v Paříži

Evropa

Výběr článků

Načítám