Hlavní obsah

Berlínské gymnázium nepředá kvůli strachu z propalestinských protestů vysvědčení

Gymnázium v berlínské čtvrti Tiergarten na ulici Altonaer Strasse zrušilo letošní slavnostní předávání maturitních vysvědčení z obavy před antisemitskými protesty. Plánují se prý propalestinské akce.

Foto: Reuters

Propalestinští aktivisté obsadili na počátku května nádvoří Svobodné univerzity v Berlíně

Článek

„Nenávist vůči Židům je na berlínských univerzitách všudypřítomná, nyní se však s velkou pravděpodobností ještě posunula,“ všiml si list Bild.

Jako důvod vedení školy uvedlo, že se z důvěryhodného zdroje dozvědělo, „že na slavnostním předávání maturitních vysvědčení ohlášeném na 5. července připravuje velká část letošních maturantů masivní konfrontační politické demonstrace“.

Německá kontrarozvědka: Více sledujeme krajní pravici a levici než islamisty

Evropa

Podle dopisu maturantům a jejich rodičům, který Bild získal, si mají studenti místo toho vyzvednout vysvědčení na sekretariátu.

Podle příbuzného jednoho z maturantů se 50 z celkem 120 studentů ve skupině na WhatsAppu rozhodlo využít slavnostní předávání vysvědčení ve filmovém paláci Delphi v centru města k propalestinským protestům a chtěli nosit palestinské šátky.

Bez rozloučení se spolužáky?

„To znamená, že nelze vyloučit případné nepokoje ani zaručit bezpečnost akce,“ sdělilo podle listu B. Z. vedení školy. Současně odmítlo návrh rodičů, aby si ochranku na slavnost zaplatili z vlastní kapsy.

„Vše, co jsme se snažili udělat pro záchranu obřadu, ředitelství školy zavrhlo,“ potvrzuje jeden z rodičů, který si přál zůstat v anonymitě. „Je nesmírná škoda, že se naše děti nemohou ani rozloučit se svými spolužáky a učiteli,“ posteskl si.

Odbor pro vzdělávání Senátu, tedy berlínské zemské vlády, na dotaz Bildu odpověděl: „Naším cílem je najít společně se školou řešení a zajistit, aby se předávání maturitních vysvědčení odehrálo ve vhodném prostředí.“

Pozastavit právo na azyl, zkrátit řízení? V Německu řeší, jak změnit přístup k migraci

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám