Hlavní obsah

Běloruská propaganda zacílila na „toxické Česko“

Jeden z předních běloruských propagandistů Andrej Mukavozčyk, který ospravedlňuje represe běloruských orgánů proti demokratické opozici, je držitelem medaile od běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za svou žurnalistickou činnost a figuruje na sankčním seznamu EU, se ve středu na portálu Belarus Segodnja velmi nevybíravě obul do Česka a Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Bělorusko, ilustrační foto

Článek

„Česko vylučuje čím dál víc toxicity ve vztahu ke svým pokrevním bratrům,“ zní titulek hanlivého článku, který si klade za cíl vyvrátit z pohledu Mukavozčyka údajně rozšířený mylný dojem, že „Češi jsou dobrý národ, ale jen ti jejich vládci jsou nic moc“.

Autor textu ve vztahu k Čechům používá hodnocení jako „pseudoevropský“ či nepřímo také „hyena Evropy“ (takto tituluje předně Polsko). Snaží se v běloruských čtenářích vzbudit dojem, že Češi jsou jako národ promiskuitní. „Je jedno s kým, hlavně aby to bylo proti Rusku a v moderních dějinách také proti Bělorusku,“ tvrdí běloruský propagandista.

„Buď Petr, nebo Pavel, nebo dokonce Václav Havel,“ píše mimo jiné Mukavozčyk, který na jiném místě obviňuje Čechy, že si zadali i s fašisty, když „si lehali pod Hitlera“.

Lukašenko: Připravujeme se na válku, ale nechceme ji

Evropa

„Dokonce i Pražské povstání 5. května 1945 zorganizovali čeští kolaboranti, jen aby uchvátili Němcům moc a mohli se vzdát Angličanům a Američanům. Spolu se zrádci Vlasovci,“ zkresluje československé dějiny.

V článku „argumentuje“ také vzpourou „Běločechů“ (legionářů, označení Běločeši zplodila stalinská propaganda - pozn.red.) v roce 1918, „českou zradou (Alexandra) Kolčaka“ a „českými popravami bolševiků“.

Vadí hlavně česká zbrojní iniciativa

Na dalším místě v článku běloruský propagandista píše, že „čeští výrobci zbraní zažívají boom a oznamují rekordní prodeje, přičemž soudí, že zájem o jejich produkci zůstane i po skončení války na Ukrajině, až armády NATO vyplení své sklady a budou hledat možnosti jejich doplnění“.

„Chamtivost nezná hranic ani národností - a Čechům jsou málo dodatečné zisky, které získávají z prodeje zbraní, které zabíjejí Rusy,“ pokračuje ve svých útočných tvrzeních Lukašenkův žurnalista v narážce na českou iniciativu nákupu zbraní pro Ukrajinu.

Závěrem si mají čtenáři odnést zhruba toto: veškeré ruské, potažmo běloruské naděje směřují „k obhroublým Čechům, kteří nejsou demokraté“, „k dobrým vojákům Švejkům a (Jaroslavům) Haškům, kteří se dobrovolně uchylují do ruského zajetí“. Nebo „ke generálu (Sergeji) Vojcechovskému“ (jehož po válce z Československa zavleklo do sovětského gulagu komando NKVD - pozn. red.) kvůli jeho ruskému původu a snaze postavit se fašistům.

Zdá se, že Češi „nutně potřebují mít kolem sebe něco ruské,“ tvrdí běloruskému lukašenkovskému čtenářstvu komentátor Mukavozčyk.

Na běloruský šrot by nám stačily tři hodiny, reaguje polský generál na Lukašenka

Válka na Ukrajině
Související témata:

Výběr článků

Načítám