Hlavní obsah

Bělehrad neschvaluje protesty ruské opozice na svém území, řekl srbský vicepremiér

Srbsko odmítá protesty ruských opozičníků na svém území. V ruské Kazani to na okraj summitu skupiny BRICS řekl srbský vicepremiér Aleksandar Vulin. Rusové, kteří do balkánské země přijdou, by se podle něj do politických věcí vůbec neměli plést.

Foto: Profimedia.cz

Protiválečný ruský protest v Bělehradě

Článek

„Pro ruské občany žádná víza nezavádíme. Jsme přátelští. Mezi Rusy v Srbsku jsou ale lidé, kteří nevyužívají naší pohostinnosti tak, jak by měli. Zapojují se do politických aktivit, a dokonce se účastnili některých protestů proti vládě. Mnozí z nich věří, že mají právo využít srbskou půdu k negativnímu projevům vůči ruské vládě nebo státu,“ řekl Vulin ruské agentuře RIA Novosti.

Dodal, že Bělehrad takové protesty neschvaluje. „Nikdy nikomu nedovolíme použít srbskou půdu k páchání jakýchkoli akcí proti ruské vládě nebo vládě Spojených států, na tom nezáleží. Srbsko do toho nepatří,“ poznamenal Vulin. „Prosím, přijďte, pracujte, žijte, dělejte vše, co považujete za nutné. Politiku ale nechte stranou,“ vyzval Rusy přicházející do Srbska.

Vučić za Putinem nepojede. Dal přednost Tuskovi a von der Leyenové

Evropa

Od zahájení totální ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022, odešly desetitisíce Rusů právě do Srbska, kde nepotřebují vízum. Odhadem nyní v této balkánské zemi žije zhruba 150 tisíc Rusů, dodal v této souvislosti exilový web The Moscow Times.

Vicepremiér Vulin odjel na summit BRICS místo původně pozvaného srbského prezidenta Aleksandara Vučiče. Ten odmítnutí cesty do Kazaně odůvodnil nabitým programem, když měl přivítat polského premiéra Donalda Tuska nebo předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou.

Prezident Srbska volal Putinovi: Moc děkujeme za plyn na zimu

Evropa

Výběr článků

Načítám