Hlavní obsah

Babiš řečmi proti vládě nahrál Rusům na smeč

Aktualizováno

Fialova vláda sní o válce s Ruskem, prohlásil šéf hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro Parlamentní listy. Tohoto výroku si ihned všimla ruská vládní agentura TASS, která Babišova slova citovala s tím, že se „Praha připravuje na konflikt s Moskvou“.

Foto: Agentura TASS/Screenshot

Otisk článku agentury TASS, v němž následující Babišova slova: „Vláda Petra Fialy sní o válce s Ruskem, případně o použití letounů F-35, které se mají objevit až za 11 let.“

Článek

„Fialova vláda sní o válce s Ruskem, nejspíš s F-35, které mají dorazit až někdy za 11 let,“ řekl Babiš v rozhovoru , který vyšel ve středu.

Ještě ten den si jeho slov všimla ruská vládní agentura TASS, která si právě tuhle jednu větu z rozhovoru vytáhla a interpretovala ji tak, že se „bývalý český premiér domnívá, že se Praha připravuje na konflikt s Moskvou“.

„Vláda Petra Fialy sní o válce s Ruskem, případně o použití letounů F-35, které se mají objevit až za 11 let,“ cituje agentura TASS Babiše.

Náklady na životní cyklus F-35 se nedaří srazit. Stále stoupají na 1,7 bilionu dolarů

Amerika

Šéf hnutí ANO Novinkám skrz svého mluvčího Martina Vodičku sdělil, že takto Fialovu vládu vnímá proto, že je podle jeho slov tou nejmilitantnější v Evropě vůbec.

„Není to jen o F-35 za 300 miliard místo protivzdušné obrany. Je to o tom, jak se vláda Petra Fialy dlouhodobě chová a jak vystupuje. Jsou nejmilitantnější vládou v Evropě a nemluví o ničem jiném než o válce,“ uvedl Babiš.

Ruská vládní agentura TASS podle Babiše není objektivní. „Nedá se jí věřit,“ prohlásil.

Stíhačky F-35

Babiš svůj výrok spojil se stíhačkami F-35. Vláda koupi 24 strojů v hodnotě 150 miliard korun schválila loni v září, americká firma Lockheed Martin se zavázala, že první letouny do Česka dodá do roku 2031. První piloty už česká armáda cvičí.

Babiš navíc už dříve v rozhovoru pro Novinky a Právo prohlásil, že pokud stíhačky nepřijdou včas, tak od jejich koupě ustoupí. „Doufám ale, že je tam (ve smlouvě) klauzule, že pokud se nebudou dodávky F-35 stíhat, půjde od toho ustoupit,“ uvedl zkraje února. Dříve navíc opakovaně říkal, že tyto stíhačky Česko nepotřebuje.

Babiš: Ustoupíme od F-35, pokud nebudou včas

Domácí

Jak ale uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS), Babiš od jejich koupě neustoupí.

„Když už pan předseda přestal tvrdit, že by jeho případná budoucí vláda od smlouvy odstoupila, protože si je dobře vědom důsledků, alespoň spekuluje, že odstoupí od smlouvy, zpozdí-li se dodávky. Ne, neodstoupí a moc dobře to ví,“ uvedla

Obranné stroje

Tyto stíhačky nejsou určeny k útoku na Rusko, jak by mohl výrok Babiše či jeho citace ruskou agenturou naznačovat.

Náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka uvedl, že se jedná o obranné stroje.

„Systém F-35 je jediný, s nímž můžeme obstát na bojištích budoucnosti a který zároveň bude zárukou, že se v případě potřeby dokážeme společně s našimi spojenci efektivně bránit vnější agresi,“ stojí v jeho prohlášení dostupném na webu armády ČR.

V lednu ministryně obrany Černochová podepsala se šéfem americké diplomacie memorandum o porozumění k projektu pořízení letounů, který je podle AČR nejvýznamnějším projektem v historii armády.

„Jejich pořízením navíc dojde ke zvýšení bojeschopnosti české armády,“ prohlásila po podpisu memoranda Černochová.

Fiala se k lednovému podpisu vyjádřil krátce po něm na síti X. „Podpis memoranda o pořízení stíhacích letounů F-35 pro AČT je dalším důležitým krokem ve strategickém projektu, který dlouhodobě zajistí obranu Česka,“ uvedl premiér.

Nepřátelé Ruska

Babišův výrok, který TASS využila k tvrzení, že se Česko chystá na válku, ovšem nahrává ruskému narativu, který opakovaně tvrdí, že Západ chce jít s Ruskem do otevřeného konfliktu.

Moskva Českou republiku od května 2021 vede jako nepřátelskou zemi; tehdy se Praha dostala do společnosti se Spojenými státy, které jsou úhlavním ruským nepřítelem číslo jedna.

Tento seznam Rusové rozšířili na 48 zemí v únoru 2022, když Putin zahájil plnohodnotnou invazi Ukrajiny.

Černochová se pochlubila tričkem s F-35, jedno věnovala Babišovi

Domácí

Výběr článků

Načítám