Hlavní obsah

Babiš a StB: S přibývajícími důkazy se o případ začal zajímat Fico, Babiš v minulosti smír nechtěl

Bývalý předseda správní rady slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) Ondrej Krajňák potvrdil, že Andrej Babiš v minulosti neměl zájem o smír. Ministerstvo vnitra Slovenské republiky v pondělí oznámilo, že uzavřelo smír s Babišem ve sporu o ochranu osobnosti, která se týkala jeho neoprávněné evidence ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti (StB).

Foto: Michal Šula, Novinky

Andrej Babiš

Článek

Krajňák, který stál v čele ÚPN (slovenská obdoba českého Ústavu pro studium totalitních režimů) v letech 2013 až 2017, nyní řekl, že jak přibývaly důkazy o Babišově estébácké minulosti, o spor se začal osobně zajímat premiér Robert Fico (Směr). Krajňák při osobním setkání řekl předsedovi vlády, že pouze čestně plní úkol, který má.

„Na to mi premiér řekl, že v pořádku, ale Babiš jednou může být vysoký funkcionář, může být i premiérem, a je to citlivá záležitost. Ujistil jsem ho, že nemusí mít obavy, protože jednáme v souladu se zákonem,“ cituje Krajňáka Denník N.

Smír fakta nemění

Nedávné uzavření smíru mezi Babišem a slovenským ministerstvem vnitra přijal Krajňák s rozčarováním. „Přečetl jsem si také vyjádření ÚPN a souhlasím, že smír nic nemění na faktech. Skutečností je, že v archivech ÚPN, ale také v archivech bezpečnostních složek v Praze jsou faktické důkazy, podle nichž byl agent Bureš aktivním spolupracovníkem Státní bezpečnosti. A to je nepopiratelné. Vnímám to pouze jako politickou dohodu,“ konstatoval bývalý šéf ÚPN. Krajňák naprosto souhlasí s českým premiérem Petrem Fialou (ODS), který označil smír za „politický handl“. „Ano, to je přesné. Pan Fiala to vystihl,“ dodal.

Slovenská opozice vypracovala Lex Babiš. Chce, aby se jeho smír mohl vrátit k soudu

Evropa

Ministerstvo vnitra Slovenské republiky v pondělí oznámilo, že uzavřelo smír s žalobcem Andrejem Babišem ve sporu o ochranu osobnosti, která se týkala jeho evidence ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti (StB). Na základě tohoto soudního smíru ministerstvo vnitra uznalo, že Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB s krycím jménem Bureš v registračních protokolech s číslem 25085 a že vědomě s StB nespolupracoval. Slovenské ministerstvo se pro smír rozhodlo na návrh Babišových právníků.

Babiš a současný slovenský premiér Fico mají k sobě blízko. Předseda ANO letos osobně podpořil také Petera Pellegriniho v jeho prezidentské kampani. Pellegrini se stal nástupcem Zuzany Čaputové. Koncem září se Babiš, Fico i Pellegrini setkali na oslavě 80. narozenin bývalého českého prezidenta Miloše Zemana v hotelu Štekl v Hluboké nad Vltavou.

Po Pellegriniho zvolení hlavou státu ho v čele vládní strany Hlas-sociální demokracie nahradil ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, pod jehož vedením došlo ke smíru s Babišem.

Lipavský: Babiš byl agent Bureš, dal jsem si práci a prošel spisy

Domácí

Výběr článků

Načítám