Hlavní obsah

Auto s ukrajinským zrádcem vyletělo do vzduchu

Automobil se soudcem, který zradil Ukrajinu a spolupracoval s Rusy, vybuchlo ve středu v okupovaném Berďansku na jihovýchodě Ukrajiny. Osud Vitalije Lomejka, který při explozi zahynul, má být podle ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) varováním pro další zrádce.

Foto: Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR)

Auto s ukrajinským soudcem Vitalijem Lomejkem, který kolaboroval s Rusy, vybuchlo.

Článek

Lomejko, který se podle HUR přesvědčil, že kolaborace je životu nebezpečná, byl soudcem okresního soudu ve městě Černihiv v Záporožské oblasti. Po vpádu ruských vojsk zůstal v okupovaném Berďansku. „Porušil přísahu věrnosti Ukrajině a dobrovolně přistoupil na spolupráci s ruskými okupanty. Podílel se na pronásledování Ukrajinců během ruské okupace,“ uvedla HUR.

Ukrajinská vojenská rozvědka neútočila proti kolaborantům na Ruskem okupovaném území poprvé. Minulý měsíc byl spáchán atentát na bývalého starostu okupovaného ukrajinského města Enerhodar Andrije Ševčika, který je nyní zaměstnancem Záporožské jaderné elektrárny. Ševčik, který podle Ukrajinců kolaboruje s Rusy, utrpěl těžká zranění.

V květnu 2022 přežil pokus o atentát, ze kterého se podle médií zotavoval na jednotce intenzivní péče v okupovaném Melitopolu. Ševčika a dva jeho tělesné strážce podle ruských kriminalistů zranila výbušná nálož skrytá v elektronickém zařízení.

Kyjev chce s Moskvou měnit odsouzené za kolaboraci za zadržované Ukrajince

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám