Hlavní obsah

Autistický všeználek, trefovala se politička do Scholze. Pak se omlouvala postiženým

Německá politička Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová z vládní liberální FDP se omluvila za svá slova na adresu kancléře Olafa Scholze z SPD. Po nařčení, že je Scholz „autistický všeználek“, se však neomluvila kancléři, ale výhradně lidem s autismem.

Foto: ČTK

Kancléř Olaf Scholz a Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová na zasedání výboru pro obranu Spolkového sněmu

Článek

Stracková-Zimmermannová, která je hlavní kandidátkou liberálů ve volbách do Evropského parlamentu, slova lítosti pronesla na předvolebním shromáždění.

„Velmi mě mrzí, že jsem svým neuváženým přirovnáním ublížila lidem s autismem, a všem, kterých se to týká, se omlouvám,“ prohlásila podle webu SpiegelOnline politička známá tím, že si nebere servítky.

„Jsem s nimi již v osobním kontaktu. Je to pro mě velmi důležité. Jako člověk, který se již mnoho let zasazuje o děti, mládež a lidi se speciálními potřebami, kteří mohou od společnosti právem očekávat citlivost, velmi lituji, že jsem zde přešlápla,“ dodala.

Scholz to vzdal. I Německo umožní Ukrajině použít jeho zbraně na ruském území

Evropa

Sváry kolem raket Taurus

S omluvou přišla politička den poté, co kancléře onálepkovala. „Po třech letech jsem si všimla, že má prakticky autistické rysy, jak pokud jde o jeho sociální kontakt v politice, tak o jeho neschopnost vysvětlit občanům své kroky. Nemůžete se k němu dostat, protože je to hrubý všeználek,“ svěřila se předtím listu Neue Osnabrücker Zeitung.

Ostrý vtípek přišel uprostřed frustrace z kancléřova rozhodnutí neposlat do Kyjeva rakety Taurus. Politička dále tvrdila, že stejný pocit z německého kancléře mají i Scholzovi vlastní spojenci, kteří si jí na to také stěžovali.

Stracková-Zimmermannová se se Scholzem již dříve střetla kvůli otázce taurusů a jeho pomalému rozhodování o dalších dodávkách, které Kyjev požadoval od vypuknutí války.

V dubnu uvedla, že časově náročné debaty v německé vládě o tom, které zbraně nebo dodávky mohou poslat, se ukázaly být pro Ukrajinu „katastrofou“.

Obvinila také Scholze, že odmítl poskytnout rakety Taurus z vnitropolitických příčin, nikoliv z důvodů evropské bezpečnosti, což naznačuje, že se obává odporu holubičích lídrů své středolevé sociální demokracie (SPD).

Scholz už tvrdil, že rakety Taurus jsou pro Německo červenou linií, protože ke svému provozu vyžadují německý personál na zemi, což ale bezpečnostní analytici a západní spojenci zpochybňují.

Když „stíhačka“ útočí

„Komentáře Strackové-Zimmermannové jsou pro Scholze obzvláště trapné, protože její strana FDP je součástí jeho vlastní koaliční vlády,“ upozornil list The Telegraph.

Hlavní kandidátce FDP ve volbách do Evropského parlamentu, které se budou konat druhý červnový víkend, pro bojovný styl straničtí kolegové přezdívají podle stíhačky „náš Eurofighter“.

Není to poprvé, co Scholz čelí obvinění z toho, že je „všeználek“. Německý časopis Der Spiegel umístil tento vtípek na titulní stranu – s použitím jiného německého idiomu Besserwisser – v listopadu 2023.

Scholzův kabinet v pátek po týdnech nesouhlasu povolil Ukrajině používat zbraně, které jí Německo dodalo, k útokům na vojenské cíle přímo na ruském území, avšak rakety Taurus z nich vyňal.

Chce to atomový hřib v přímém přenosu, aby se nás zase začali bát, zní z Moskvy

Evropa
Související témata:
Marie-Agnes Strack-Zimmermann

Související články

Výběr článků

Načítám