Hlavní obsah

Atentátníka spojují s proruskou polovojenskou skupinou

Aktualizováno

Juraj Cintula, který ve středu postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, je spojován s někdejší proruskou polovojenskou skupinou Slovenskí branci (SB). Podle projektu vsquare.org vůdcům této skupiny poskytli výcvik bývalí příslušníci ruských speciálních jednotek.

Foto: FB Slovenskí branci

Atentátník Juraj Cintula s příslušníky polovojenské skupiny Slovenskí branci

Článek

Juraj Cintula na facebookovém profilu SB napsal několik příspěvků s proruskou tematikou.

Uváděl tehdy, že se o existenci skupiny dozvěděl v květnu 2015. „Upoutalo mě na nich, že nejsou závislí na příkazech státu, což je v pasivní společnosti, jako je ta naše (slovenská), prakticky nepochopitelné,“ napsal na Facebooku.

„Imponovalo mi také jejich nezištné zaujetí pro věc: svou výstroj a výzbroj si nakupují za vlastní peníze,“ pokračoval. „Do Evropy, jíž jsme součástí, přicházejí statisíce migrantů. Slovenskí branci se nepřipravují na boj, ale na obranu,“ dodal.

SB, neregistrovaná polovojenská skupina se zjevně proruským zaměřením, působili na Slovensku od roku 2012. Vznikla jako neregistrovaný branný klub, jehož existenci od dubna 2016 zaštiťovalo podobně orientované občanské sdružení Naša vlasť je budúcnosť.

EXPRESS NOVINEK: Atentát na Roberta Fica

Podcasty a pořady

Jako Noční vlci

„Branci“ intenzivně spolupracovali se slovenskou pobočkou Nočních vlků, ruského motorkářského klubu, který je neoficiální polovojenskou organizací ruské vlády. V červenci 2018 ale tehdejší slovenské ministerstvo obrany podalo podnět generální prokuratuře, aby přezkoumala zákonnost existence Slovenských branců.

Tehdejšího ministra Jána Hoľka znepokojovala především snaha krajně pravicových kruhů sdružených kolem slovenského nacionalisty Mariana Kotleby ovládnout skupinu. Dosáhl ale jen toho, že vznikl zákon zakazující příslušníkům slovenských ozbrojených sil, aby se v organizaci angažovali.

SB tehdy měli kolem dvou stovek členů. V říjnu 2022 poměrně náhle oznámili, že se svou činností končí, důvod neuvedli.

Atentátníkem na Fica je slovenský spisovatel

Evropa

Atentátník na Fica se v minulosti sám stal terčem útoku

Evropa

Výběr článků

Načítám