Hlavní obsah

Atentát na Fica na Slovensku vyšetřují jako teroristický útok

Aktualizováno

Květnový atentát na premiéra Roberta Fica (Směr) na Slovensku vyšetřují jako obzvláště závažný zločin teroristického útoku. Dosud se případ, který otřásl celým Slovenskem, vyšetřoval jako pokus o úkladnou vraždu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Ochranka odvádí premiéra Roberta Fica do auta poté, co jej postřelil muž, Handlová, 15. května 2024

Článek

Změnu právní klasifikace oznámil ve čtvrtek generální prokurátor Slovenské republiky Maroš Žilinka. „Dnešním dnem byl obviněný upozorněn na změnu právní kvalifikace skutku, pro který mu bylo vzneseno obvinění,“ uvedl Žilinka na Facebooku. Možnost překlasifikování útoku na premiéra avizoval Žilinka už krátce po útoku na Fica.

Na Fica střílel 15. května 2024 jednasedmdesátiletý Juraj Cintula, který ke spáchání atentátu využil výjezdní zasedání slovenské vlády ve městě Handlová. Na předsedu vlády vystřelil celkem pětkrát z pistole ČZ 75, kterou vlastnil legálně od roku 1992. Byl zadržen okamžitě po atentátu.

Cintulovi hrozí 20 až 25 let nebo doživotí. Větší změnu přinese překlasifikování činu v případě schvalování útoku na předsedu vlády. Dosud hrozil za schvalování útoku rok vězení, v případě schvalování teroristického útoku hrozí tři roky až deset let vězení.

Premiér Robert Fico bude mít po atentátu trvalé následky

Evropa

Předseda vlády byl vrtulníkem dopraven do banskobystrické nemocnice a tamní lékaři mu při pětihodinové operaci zachránili život. Fica po dvou týdnech převezli vrtulníkem z Banské Bystrice do Bratislavy, kde se zotavuje v domácí péči.

Vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr) připustil, že Fico bude mít po atentátu trvalé následky v činnosti pohybového aparátu. Premiér má rovněž blíže nespecifikované problémy s břišní dutinou. Fico by se však zanedlouho měl objevit na veřejnosti. „Nedá se říct, že by šlo vše podle plánu. Po střelném zranění břišní dutiny prostě ty orgány nepracují tak, jako když vám bylo 17 nebo 30. Je to ještě stále velmi nevypočitatelné,“ zdůraznil Kaliňák v televizním diskusním pořadu.

Vyhráli jsme 100:0. Žádám omluvu za projevy nenávisti, ozval se Fico po nálezu ústavního soudu

Evropa

Výběr článků

Načítám