Hlavní obsah

Asad s Putinem v Kremlu probírali Blízký východ

Ruský prezident Vladimir Putin se v Moskvě setkal se syrským prezidentem Bašárem al-Asadem. Schůzka se podle Kremlu odehrála ve středu. Úřad ruského prezidenta zveřejnil pouze přepis zahajovacích promluv před jednáním obou lídrů.

Syrský prezident Asad se v Kremlu setkal s ruským prezidentem PutinemVideo: Reuters

Článek

„Velmi mě zajímá váš názor na to, jak se vyvíjí situace v regionu jako celku,“ řekl podle webu Kremlu Putin Asadovi. „Bohužel je tu tendence k eskalaci, to vidíme. To platí také přímo pro Sýrii,“ dodal.

„Vzhledem k událostem, které se odehrávají ve světě a v euroasijském regionu, bylo důležité se setkat, abychom probrali detaily vývoje těchto událostí, abychom probrali možné vyhlídky a scénáře,“ řekl Asad.

Při izraelském úderu byl zabit prominentní syrský podnikatel blízký prezidentu Asadovi

Blízký a Střední východ

Sýrie se potýká s hlubokou ekonomickou krizí způsobenou vnitřním konfliktem i západními sankcemi kvůli porušování lidských práv. Válku v Sýrii odstartovalo potlačení protivládních protestů v roce 2011, počet obětí následného konfliktu se odhaduje na půl milionu. Velkou část území ovládaného povstalci pomohlo Asadovu režimu dobýt zpět právě Rusko, provládním silám pomáhaly i šíitské milice spojené s Íránem či libanonským Hizballáhem.

Foto: Valery Sharifulin, ČTK/AP

Bašár Asad a Vladimir Putin

Do bojů v Sýrii se zapojily i USA a západní koalice, které spolu s kurdskými milicemi bojovaly zejména proti teroristům z takzvaného Islámského státu. Menší buňky této teroristické organizace stále operují. Asadův režim ze strany Západu stále čelí izolaci, po vypuknutí konfliktu v Pásmu Gazy navíc Sýrie opakovaně hlásila izraelské vzdušné útoky na svém území. Židovskému státu jsou trnem v oku tamní aktivity šíitských skupin, které se zapojily do protiizraelských útoků.

Erdogan chce napravit turecko-syrské vztahy a pozvat Asada. Pomoci by mohl i Putin

Zahraniční

Výběr článků

Načítám