Hlavní obsah

Morbidní dražba. Anglická aukční síň chtěla prodávat lidské hlavy

Anglická aukční síň The Swan v Tetsworthu v Oxfordshiru zrušila prodej lidských ostatků, jako jsou lebky nebo scvrklé hlavy tsantsa, pocházejících od domorodých skupin celého světa. Plánovaná aukce totiž ze strany těchto skupin a muzeí čelila silné kritice a obvinění z pokračování hrůz kolonialismu.

Foto: Profimedia.cz

Scvrklé hlavy, trofeje jihoamerických Chívarů

Článek

„Podívali jsme se na to, respektovali jsme vyjádřené názory a tyto položky jsme stáhli,“ potvrdil majitel aukční síně Tom Keane, že ke stažení nabízených lidských ostatků vedly veřejné stížnosti. Mezi staženými objekty na prodej byly scvrklé hlavy jihoamerických Chívarů, lebky západoafrického kmene Ekoi či rohaté lidské lebky indických a barmských Nágů z 19. století.

Obzvlášť Nágové v současnosti usilují o to, aby jim byly jejich artefakty navráceny, uvádí deník The Guardian. Premiér indického státu Nágáland Neiphiu Rio o aukci řekl, že je projevem dehumanizace a pokračujícího koloniálního násilí. Pro Nágy jde dle něj o velmi emotivní a posvátnou záležitost.

Aukci zkritizovala také Laura Van Broekhovenová, ředitelka Pitt Rivers Musea v Oxfordu, založeného v roce 1884 a zaměřujícího se na antropologii, etnologii a archeologii, jež má ve své kolekci podobné exempláře a momentálně o jejich budoucnosti jedná s komunitami jejich původu. „To, že byly tyto objekty sebrány, je velmi bolestivé, a to, že byly na prodej, je vážně neuctivé a bezohledné. Uvědomujeme si, že byly posbírány v 19. a 20. století, ale prodávat je v roce 2024 je dost šokující,“ řekla Van Broekhovenová.

Angličanka poslala žádost o práci, jako nedoručená se jí vrátila po 48 letech

Koktejl

Podobné exempláře přestalo Pitt Rivers Museum vystavovat již před čtyřmi lety. „Momentálně dáváme jednotlivým komunitám vědět, že tyto lidské ostatky máme a že nám mohou říct, jak se o ně máme starat nebo jestli je chtějí zpět. To vše je možné, protože jsou ve veřejné sbírce, jako je ta naše. My za své zacházení s nimi zodpovídáme, ale jak se jednou prodají, jsou mimo veřejné užití a není možné, aby s nimi původní komunity měly kontakt,“ vysvětlila ředitelka muzea.

Podobnému skandálu jako The Swan čelila v květnu také aukční síň v Dorsetu, která stáhla z prodeje osmnáct lebek ze starověkého Egypta. Labouristická poslankyně Bell Ribeiro-Addyová tehdy prohlásila, že by jejich prodej znamenal pokračování zrůdnosti kolonialismu, a požadovala kriminalizaci prodeje lidských ostatků.

Velká Británie má v současnosti přísné regulace skladování a vystavování lidských ostatků a nakládání s nimi, ale vlastnit, prodávat a kupovat části lidských těl může kdokoliv, pokud je nezíská nelegálně a jsou určené jen k dekoraci.

V Británii odsoudili tři Čechy. Z otrocké práce krajanů si financovali luxusní život

Evropa

Výběr článků

Načítám